Category: News

Cu un sistem hidrologic care „rivalizează cu standardele moderne”, Mohenjo Daro a fost unul dintre cele mai mari orașe din Epoca Bronzului. La fel cum Mesopotamia s-a născut între Tigru și Eufrat, tot așa și cultura Văii Indusului a înflorit pe malurile râului cu același nume. Într-un loc privilegiat din actualul Pakistan, aceștia au fondat Mohenjo Daro, cel mai mare oraș din Epoca Bronzului. Acum mai bine de 5.000 de ani, aici locuiau peste 40.000 de oameni.

Alături cu orașul-frate Harappa, acesta este unul dintre cele mai mari situri arheologice din Orientul Mijlociu. Situată în provincia Sindh, zona brăzdată de săpături a fost desemnată ca sit al Patrimoniului Mondial de către UNESCO în 1980.

Deși a avut o dezvoltare științifică și culturală comparabilă cu cea a Egiptului sau a Mesopotamiei, se cunosc puține lucruri despre Mohenjo Daro. Ca unul dintre cele mai mari orașe din Orientul Mijlociu în Epoca Bronzului, Mohenjo-daro domina o axă între rutele comerciale majore și zonele agricole fertile.

În trecut, Mohenjo Daro avea un sistem hidrologic complex. Chiar și în urmă cu 5.000 de ani, aceștia aveau toalete și canalizare care „rivalizează cu standardele moderne”, după cum descrie AFP. Orașul a atins apogeul în jurul anului 3000 î.e.n. și a fost părăsit aproximativ 1.300 de ani mai târziu, din motive necunoscute. Nu s-a mai auzit de această civilizație până în secolul al XX-lea, când o echipă de arheologi a descoperit fundațiile. Asta se întâmpla în 1991, iar Societatea Arheologică din India a desconsiderat locul ca neavând vreo vechime de importanță, iar situl a rămas intact pentru câțiva ani.

A fost nevoie de un an până când un oficial al instituției, R. D. Banerji, a găsit o stupa îngropată. Excavând situl, a descoperit un întreg oraș cu o configurație urbană complexă. Apoi, arheologii și-au dat seama că sistemul de canalizare nu fusese un lux al claselor conducătoare, așa cum fusese în Mesopotamia și Egipt, ci un serviciu pentru întreaga populație.

Sursa: Incredibilia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *