Category: News
  • Bolile de ficat sunt în creștere, numărul deceselor începând cu 1970 crescând cu 400%.
  • În 2020, numărul persoanelor care au murit cu o cauză de bază a bolii hepatice în Anglia a crescut la 10.127.
  • Bolile hepatice pot fi prevenite în cea mai mare parte, mai ales atunci când pacienții pot depista semnele timpurii că ficatul lor cedează.

Bolile de ficat sunt în creștere, numărul deceselor începând cu 1970 crescând cu 400%. În 2020, numărul persoanelor care au murit cu o cauză de bază a bolii hepatice în Anglia a crescut la 10.127.

Bolile hepatice pot fi prevenite în cea mai mare parte, mai ales atunci când pacienții pot depista semnele timpurii că ficatul lor cedează. Așadar, cum poți depista aceste prime simptome? Se pare că picioarele tale dau o serie de semne de avertizare că ceva nu este în regulă cu ficatul tău.

Potrivit Dr. Eric Berg, chiropractician și educator în domeniul sănătății, semnele găsite pe picioare care avertizează asupra problemelor hepatice pot include: mâncărime la nivelul piciorului, de obicei în partea de jos a acestuia, durere sau inflamație la nivelul tălpii piciorului, picioare fierbinți, picioare urât mirositoare, edem cu gropițe – care apare ca o adâncitură în pielea umflată, ciuperca unghiilor de la picioare, pete albe ale unghiilor.

Alte cauze posibile pentru boli ale ficatului pot include:

Efect secundar de la anumite medicamente
Prea mult zahăr în alimentație
Prea multe alimente conservate
Lipsa legumelor
Exces de alcool
Exces de proteine
Boala hepatică alcoolică versus boala hepatică non-alcoolică

Boala hepatică alcoolică versus non-alcoolică

Boala ficatului gras legată de alcool este o afecțiune cauzată de consumul excesiv de alcool. Potrivit NHS, aceasta poate fi inversată dacă se renunță la alcool timp de cel puțin două săptămâni.

Pe de altă parte, boala ficatului gras non-alcoolic apare la persoanele care nu beau prea mult sau nu beau deloc. Ea este asociată cu excesul de grăsime acumulată în ficat cauzat de mâncarea în exces sau dacă au afecțiuni de bază, cum ar fi obezitatea, diabetul sau trigliceridele ridicate.

Este posibil să nu ai nici un simptom în stadiul incipient al cirozei, deoarece ficatul poate funcționa în continuare, în ciuda faptului că este afectat”, avertizează NHS. Acesta adaugă: Ai tendința de a avea simptome dacă ficatul tău devine mai grav afectat”.

Principalele simptome ale cirozei includ:

Oboseală și slăbiciune
Senzație de rău (greață) și pierderea poftei de mâncare, ceea ce duce la pierderea în greutate
Pete roșii pe palme și vase de sânge mici, asemănătoare unor păianjeni, pe piele (angiome de păianjen) deasupra nivelului taliei.

sursa:  alephnews.ro

sursa foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *