Category: News

O monedă americană din aur, de colecţie, a fost vândută marţi cu 18,87 de milioane de dolari în cadrul unei sesiuni organizate de casa de licitaţii Sotheby’s la New York, un record, anunţă AFP.

Acest exemplar care face parte din ultima serie în aur, numită „Double Eagle”, emisă de Monetăria Statelor Unite în 1933, devine astfel piesa cea mai scumpă din lume, în faţa dolarului din argint „Flowing Hair” (emisă în 1794), vândută cu 10 milioane de dolari în 2013.

Moneda, cu o valoare iniţială de 20 de dolari, reprezintă imaginea unei femei ce simbolizează libertatea pe o parte şi un vultur în zbor pe cealaltă, desenele fiind realizate de sculptorul american Augustus Saint-Gaudens.

Ea nu a fost pusă niciodată în circulaţie deoarece preşedintele american de la acea vreme, Franklin Roosevelt, începuse sfârşitul convertibilităţii monedei americane în aur. Statele Unite nu au mai emis niciodată monede din aur, în afară de o serie limitată, de colecţie.

Câteva exemplare au apărut totuşi pe piaţa colecţionarilor, înainte de a fi confiscate de serviciile secrete americane, cu excepţia unei singure „Double Eagle” care a fost inclusă în colecţia numismatică a regelui Farouk al Egiptului.

Citeste continuarea pe news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *