Category: News

Iarna este sezonul în care parcă toată lumea din jurul tău pare să fie răcită și în care – înainte să realizezi – ești răcit și tu.

Există multe medicamente care sunt menite să combată răceala, dar la fel de multe sunt și remediile din bătrâni, de tipul supelor calde de pui, cartofilor cu spirt puși la gât și șosetelor cu oțet. Cât de eficiente sunt însă aceste leacuri băbești?

Atunci când un virus intră in sistemul nostru, se lovește de două sisteme de apărare – primul este sistemul imun înnăscut, care caută să elimine celulele care l-au invadat, iar al doilea este sistemul adaptiv, care țintește către anumiți patogeni, cu care corpul a intrat deja în contact în trecut. Tocmai de aceea, oamenii fac vărsat de vânt doar o dată și răcesc de mai multe ori – virusurile de răceală sunt multe și își schimbă adeseori aspectul.

Leacurile băbești sunt menite să îmbunătățească funcționalitatea sistemului nostru imunitar. Acesta din urmă poate să aibă probleme când există vreun deficit de minerale sau de vitamine, așa că e nevoie de suplimente. Unul care ar putea ajuta și este ridicat în slăvi din bătrâni este usturoiul. Un studiu mic efectuat asupra unui grup de 146 de adulți sănătoși în timpul iernii arată că acesta poate fi foarte eficient pentru prevenirea răcelilor. Adulții au primit fie un supliment cu usturoi, fie unul placebo. În grupul care a luat suplimentul placebo, s-au înregistrat 65 de cazuri de răceală, pe când în celălalt numai 24.

Remedii de tipul supei de pui și al sucului de portocale nu au în spate dovezi științifice că ar funcționa, dar unii oameni sunt convinși că îi ajută. În acele cazuri, efectul placebo ar putea fi explicația. Dar simplul fapt că știm că e vorba de efectul placebo nu înseamnă că remediile din bătrâni nu vor mai avea efect. Când un doctor spune că un tratament placebo a ajutat anumiți oameni, pacienții sunt mai predispuși să creadă că îi va ajuta și pe ei.

sursa: playtech.ro

(Foto: playtech.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *