Category: News

Carnavalul de la Rio a început oficial pe 9 februarie, iar primele şapte şcoli de samba au defilat în seara zilei de 11 februarie, urmând ca pe 12 februarie să se prezinte alte şase. Ca de fiecare dată, evenimentul a fost caracterizat de o abundenţă de pene şi paiete, dar în acest an s-a remarcat şi prin mesaje politice ce denunţau corupţia, violenţele şi sărăcia care afectează Brazilia, transmite AFP, citată de Mediafax. „Cel mai mare spectacol de pe Pământ” – astfel au prezentat parada organizatorii evenimentului, unde aproximativ 72.000 de spectatori s-au putut delecta până în zori privind uriaşele care alegorice bogat decorate, în sunete de percuţie asurzitoare.

Tradiţionala defilare nu este numai un show colorat, ci şi o aprigă competiţie: fiecare dintre cele 13 şcoli este evaluată pe criterii foarte exacte, de la calitatea muzicii la decoraţiuni şi temă alese. Munca unui an întreg este judecată pe parcursul unei defilări care durează mai puţin de o oră. Spre exemplu, anul acesta şcoala Imperio Serrano a avut ca temă China. Franţa a fost pusă în valoare de şcoala Sao Clemente, care a evocat o misiune artistică sosită la Rio în 1816, cu pictori precum Jean-Baptiste Debret, autorul unor lucrări emblematice care descriu viaţa şi natura Braziliei din epocă. În alt registru, şcoala Vila Isabel a pus accentul pe decoruri futuriste, cu efecte vizuale uimitoare.

Chiar dacă acest carnaval, care a debutat pe 9 februarie şi se va încheia pe 13 februarie, este văzut ca o metodă de a uita de grijile cotidiene, şcolile de samba profită pentru a transmite mesaje politice, iar, anul acesta, una dintre ţintele criticilor este primarul Marcelo Crivella, care a luat decizia de a reduce la jumătate subvenţiile destinate şcolilor de samba.

Normele de securitate au fost întărite anul acesta la Carnavalul de la Rio. În plus, pentru că în 2017 au avut loc două accidente soldate cu moartea unui jurnalist şi rănirea mai multor persoane, anul acesta şoferii de care alegorice au fost controlaţi cu etilotestul.

(Foto: thesun.co.uk)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *