Dacă ai impresia că iernile din țara noastră sunt grele, ai putea să te muți un an în Rusia, în Oimiakon. Aici, pământul este înghețat pe tot parcursul anului (se numește permafrost), iar temperatura medie în luna ianuarie este de -50°C. Oimiakon este una dintre cele mai friguroase localități locuite permanent și are o populație de 500 de locuitori. Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată aici a fost de -71.2°C, în 1924. Practic, aceasta a fost cea mai mică temperatură înregistrată vreodată într-o așezare locuită, dar și cea mai scăzută din emisfera nordică. În mod ironic, Oimiakon înseamnă „apa care nu îngheață”, localitatea fiind botezată astfel datorită unui izvor de apă termală aflat în apropiere.
Oimiakon era folosit în anii ’20 – ’30 ai secolului trecut ca popas pentru păstorii turmelor de reni, care își adăpau animalele la izvor. Apoi, guvernul sovietic a transformat așezarea într-o localitate permanentă, transportând acolo, cu forța, cetățeni considerat „greu de controlat”.
Cei mai mulți oameni din Oimiakon încă se încălzesc cu lemn și cărbune, iar majoritatea caselor au toaleta în curte. Din cauza solului înghețat, agricultura este imposibilă, așa că oamenii se hrănesc cu carne de ren și de cal.
Tot din cauza solului înghețat, oamenii din Oimiakon au mari probleme când e vorba de îngroparea celor decedați. Petru a putea săpa, fac un foc pe locul respectiv și-l lasă să ardă câteva ore. Apoi, cărbunii sunt dați la o parte și se sapă o groapă de câteva zeci de centimetri. Procesul este repetat până când groapa este suficient de mare. Uneori, săparea unui mormânt durează trei zile.
Oamenii își procură produsele de bază de la singurul magazin din oraș, iar majoritatea se ocupă cu creșterea renilor, vânătoarea și pescuitul. Din cauza frigului excesiv, bateriile se descarcă foarte repede, iar oamenii își lasă mașinile pornite toată ziua, pentru că se tem că nu le vor mai putea porni. Chiar dacă rețeaua de telefonie mobilă are acoperire în Oimiakon, telefoanele nu funcționează afară din cauza temperaturilor extreme.
Așa cum era de așteptat, oamenii de aici sunt foarte rezistenți la frig, iar școala se închide numai dacă temperaturile scad sub -52°C. În ciuda iernilor extrem de grele, în iunie, iulie și august temperaturile pot ajunge în unele zile până la 30°C.
Sursa: Incredibilia
Foto: ITCmedia
Comentarii