În luna iunie au fost temperaturi record în SUA, Canada şi Europa. La nivel mondial este a patra cea mai fierbinte lună iunie înregistrată de-a lungul timpului.

Copernicus, programul UE de observare a Pământului, are cifre produse de analiza temperaturilor mondiale generată de calculatoare, măsurători de la sateliţi, aeronave şi staţii meteorologice din întreaga lume. Experţii spun că, conform datelor din luna iunie, escaladarea temperaturilor este înfricoşătoare. Cercetătorii spun că recordurile de temperaturi extreme care există de-a lungul timpul ajung să fie doborâte de noile temperaturi înregistrate în prezent.

Un studiu realizat de Met Office privind căldura din Rusia arată că temperaturile record nu pot fi atinse fără schimbările climatice provocate de om. Acest lucru este confirmat de profesoara Friederike Otto de la Institutul pentru Schimbări de Mediu de la Universitatea Oxford care spune că în fiecare deceniu oamenii cresc rata emisiilor de gaze cu efect de seră, aşa crescând şi temperaturile. Ea menţionează că schimbările climatice şi temperaturile record înregistrate în iunie nu sunt luate cu adevărat în serios de către oameni sau autorităţi.

Furtunile şi inundaţiile oferă imagini dramatice înainte şi după şi provoacă daune  vizibile.  Valurile de căldură, în schimb, nu lasă o dâră de distrugere în urma lor. Prof. Otto le descrie ca fiind „ucigaşi tăcuţi”. „Oamenii rareori mor pe stradă, dar mor în linişte, în casele lor slab izolate şi fără aer condiţionat”, a spus prof. Otto, scrie BBC. Ea recomandă ca, pe lângă reducerea emisiilor de carbon, să se investească în adaptare şi rezilienţă pentru a asigura comunităţilor condiţiile necesare de a rezista la temperaturile mai ridicate care sunt aşteptate în viitor.

sursa: adevarul.ro