Regizorul american Steven Speilberg a acceptat invitatia American Independent Film Festival de a intra într-un dialog cu publicul cinefil din România. Vineri, 15 aprilie, la Cinema „Elvire Popesco”, după proiecţia filmului „West Side Story” va avea loc o conversaţie care va fi moderată de criticul de film Andrei Gorzo.

Spectatorii îi vor putea adresa propriile întrebări cunoscutului cineast, completând formularul https://bit.ly/AskStevenSpielberg, în urma achiziţionării unui bilet. Dialogul se va desfăşura prin Zoom şi va dura în jur de o oră, regizorul american dorind să-şi aducă astfel contribuţia la sprijinirea refugiaţilor ucraineni, prin intermediul festivalului.

„Într-un cinema, te uiţi la filme alături de cei importanţi din viaţa ta, dar şi în compania unor străini. Aceasta este magia pe care o experimentăm atunci când ieşim să vedem un film, un spectacol de teatru sau un concert. Nu ştim cine sunt toţi aceşti oameni din jurul nostru, dar când experienţa trăită ne face să râdem sau să plângem, să aclamăm sau să contemplăm, atunci când se aprind luminile şi ne părăsim locurile, oamenii cu care ne îndreptăm spre lumea reală nu mai sunt cu totul străini”, scria recent Steven Spielberg într-un eseu pentru Empire în care explica de ce această vrajă nu va fi diminuată nici de pandemie. Legendarul cineast ştie foarte bine despre ce vorbeşte pentru că peliculele sale au unit naţiuni şi generaţii în emoţie şi încântare, devenind jaloane ale culturii populare.

„Arta povestirii şi emoţia vin pe primul plan. Business-ul şi imaginea, pe al doilea” – e doar unul din sfaturile pe care de-a lungul timpului regizorul le-a dat cineaştilor mai tineri, astfel că, profesionişti sau doar cinefili, nu rataţi ocazia unică de a fi în direct cu unul dintre titatnii cinematografiei americane, scump la vedere chiar şi în cele mai mari festivaluri ale lumii.

American Independent Film Festival îi aduce în acest an un binemeritat omagiu acestui titan al cinematografiei americane, cu un triptic de neratat. Mai întâi, „E.T. Extraterestrul”, o capodoperă mereu răvăşitoare care, deşi împlineşte 40 de ani, ne transformă, la fiecare revizionare, pe toţi în copii. Apoi, thriller-ul „Duel” (proiectat pe marele ecrane şi în România în epoca ceauşistă cu titlul „Duel pe autostradă”), una dintre cele mai bune producţii de gen din ultima jumătate de secol. La doar 24 de ani, cu o virtuozitate tehnică incredibilă, Spielberg reuşea să scoată suspans insuportabil din „piatră seacă” (în cazul de faţă, un buget minimalist).

sursa: news.ro