Supranumit „părintele siguranței rutiere”, William Phelps Eno a inventat multe dintre regulile de circulație de azi, precum semnul STOP, regulile din sensurile giratorii, trecerea de pietoni sau străzile cu sens unic de mers.

Totul a început în 1867, chiar înainte de inventarea mașinilor, când Eno – în vârstă de doar 9 ani – și mama lui au fost prinși într-un blocaj în trafic în New York. Blocajul a fost cauzat de trăsurile trase cai.

Toți oamenii erau confuzi și nimeni nu știa exact ce să facă. Acest eveniment l-a marcat pe William Phelps Eno, care a decis că trebuie să facă în așa fel încât să rezolve problema blocajelor din trafic.

La vârsta de 40 de ani, bărbatul și-a dat demisia din compania tatălui său și și-a dedicat restul vieții implementării propriilor concepte privind controlul traficului.

Eno a publicat o lucrare intitulată „Este nevoie urgentă de o reformă a traficului stradal”, iar în 1903 a conceput Regulamentul de circulație rutieră pentru New York.

El a dezvoltat primele planuri de trafic pentru New York, Londra și Paris, iar regulile și semnele de circulație pe care le-a inventat sunt și astăzi în vigoare.

În mod paradoxal, însă, deși este cunoscut drept „părintele siguranței rutiere”, Eno nu a învățat niciodată să conducă o mașină. În 1921, a înființat Fundația Eno pentru Controlul Traficului Rutier, o organizație nonprofit ce acționează pentru promovarea siguranței rutiere.

Sursa: Incredibilia