În anul 1054, o supernova a fost remarcată în galaxia Calea Lactee. A fost atât de strălucitoare încât a putut fi văzută pe cerul zilei în toată lumea timp de 23 de zile. Mai mult, a rămas vizibilă pe cerul nopții timp de aproximativ doi ani.
Rezultatul acestei supernove a fost Nebuloasa Crabului, care a fascinat astronomii de-a lungul timpului. Acum, mulțumită unor noi cercetări, oamenii de știință cred că Nebuloasa Crabului a fost creată de o supernovă „captatoare de electroni”. Luminozitatea supernovei a fost, cel mai probabil, accentuată de materialele eliminate în timpul exploziei și coliziunii cu alte materiale eliberate anterior de stea, ceva ce oamenii de știință au observat în timpul supernovei care a luminat cerul în luna martie a anului 2018, denumită SN 2018zd.
„Sunt foarte bucuros că supernova captatoare de electroni a fost în sfârșit descoperită. Eu și colegii mei am prezis că există și că are o legătură cu Nebuloasa Crabului în urmă cu 40 de ani. Apreciez foarte mult eforturile implicate în obținerea noilor observații. Acesta este un caz minunat în care observațiile și teoria au fost combinate în mod armonios”, a explicat Ken’ichi Nomoto, astronom la Universitatea din Tokyo.
Sursa: Descopera.ro
Foto: stiintaonline.ro
Comentarii