Specialiștii de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) au descoperit în pivințele Palatelor Statusului Romano-catolic din centrul Clujului primul mormânt neolitic din zona centrală a orașului.

Potrivit reprezentanților MNIT, în ultimele luni, în timpul lucrărilor de amenajare a uneia dintre pivnițele Palatelor Statusului Romano-catolic din centrul Clujului, au apărut mai multe vestigii romane. O echipă de arheologi de la muzeu a finalizat cercetarea arheologică preventivă din subsolul clădirii, construită între 1898-1902.

Mormântul are un inventar bogat. Pe lângă vase ceramice și o lamă de obsidian, persoana decedată era împodobită cu numeroase mărgele și la gât, brațe și genunchi. În plus, purta câte două brățări pe brațe, o bentiță cu ‘năsturei’/bumbi pe cap și un brâu din 4-5 șiraguri de mărgele. Toate podoabele par a fi confecționate din scoica Spondylus, cu excepția unui inel de os găsit pe deget. La o evaluare preliminară a materialelor arheologice, se poate spune că mormântul datează din perioada neolitică (circa 5000 a. Chr.).

Potrivit specialiștilor, doar 2-3 morminte din acest interval cronologic mai sunt cunoscute în zona centrală a Clujului, dar, în general, au fost distruse în momentul descoperirii.

În continuare, mormântul urmează să fie cercetat și prelucrat de specialiști în epoca respectivă, scheletul analizat antropologic pentru a-i determina sexul și vârsta și se va încerca de asemenea datarea cu C14.

Sursa: Descopera.ro

Foto: Ziua de Cluj