Oamenii de ştiinţă au confirmat, după decenii de dezbateri, existenţa unui diamant provenit din spaţiul cosmic. Lonsdaleit este un tip rar de diamant, cu duritate mai mare decât cea a diamantelor obişnuite, care ar fi ajuns pe Pământ odată cu un meteorit.

Este concluzia unui nou studiu, despre care scriu jurnaliştii CNN.

Procesul chimic prin care cercetătorii cred că s-a format piatra numită după cristalografa britanică Kathleen Lonsdale ar putea servi drept inspiraţie pentru fabricarea unor componente industriale super durabile, mai arată autorii studiului publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Diamantul a fost găsit de Andy Tomkins, profesor la Universitatea Monash din Australia, în nord-vestul Africii, într-un meteorit despre care geologul crede că provine din mantaua unei planete pitice care a existat cu 4,5 miliarde de ani în urmă.

Planeta a fost distrusă de un asteroid, iar presiunea eliberată în urma ciocnirii a dus la formarea acestor “diamante foarte ciudate”, explică geologul.

La fel ca diamantele obişnuite, lonsdaleitul este format din carbon, însă are o structură atomică hexagonală, şi nu cubică.

Urme ale mineralului au fost descoperite prima dată în 1967, însă acestea aveau dimensiuni de doar 1 până la 2 nanometri şi nu a fost astfel posibil să se stabilească dacă lonsdaleitul este mai mult decât un diamant neobişnuit.

Diamantele recent descoperite au 1 micron, mai puţin decât grosimea firului de păr uman, dar sunt de 1.000 mai mari faţă de primele mostre.

 

sursa:  spotmedia.ro

sursa foto:  spotmedia.ro | RMIT University via CNN