Regizorul american Mel Brooks, în vârstă de 97 de ani, a acceptat marţi un Oscar onorific pentru întreaga carieră, la mai bine de jumătate de secol după ce a câştigat singurul său Oscar pentru filmul „The Producers” în care îl ridiculiza pe Hitler. Evenimentul, la care au mai fost premiate şi Angela Bassett, Carol Littleton şi Michelle Satter, nu a fost televizat şi a avut loc la Hollywood în faţa unei mulţimi de vedete de top, printre care Leonardo DiCaprio, Bradley Cooper şi Natalie Portman.

În timpul unei seri de gală, Mel Brooks, care a denunţat intoleranţa rasială şi în alte filme, precum „The Sheriff is in Jail”, a glumit că a simţit remuşcări în legătură cu soarta Oscarului său anterior pentru cel mai bun scenariu original.

„Îmi lipseşte prea mult. Nu ar fi trebuit să îl vând niciodată”, a glumit el. „Nu-l voi vinde pe acesta, jur”, a mai spus el.

Maestru al filmelor de comedie de la Hollywood, cultivând în special prostul gust, Mel Brooks este unul dintre puţinii care au câştigat cele mai mari premii din divertismentul american.

Oscarul său onorific i-a fost înmânat în cadrul Premiilor Guvernatorilor, organizate de Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice, care în fiecare an onorează patru veterani apreciaţi ai industriei, mulţi dintre ei nefiind premiaţi la gala obişnuită a premiilor Oscar.

Angela Bassett, în vârstă de 64 de ani, nominalizată de două ori la Oscar, cunoscută pentru interpretarea Tinei Turner în filmul biografic omonim din 1993 „What’s Love Got to Do With It” şi a reginei Ramonda în continuarea filmului cu supereroi din 2022 „Black Panther: Wakanda Forever”, a primit, de asemenea, un Oscar onorific. 

Actriţa a jucat şi în filme de acţiune precum „The Fall of the White House” şi „Mission Impossible: Fallout”, în serialul horror „American Horror Story” şi chiar a fost vocea lui Michelle Obama în „The Simpsons”.

Subliniind că a fost doar a doua actriţă de culoare care a câştigat un Oscar onorific, după Cicely Tyson, Angela Bassett a adus un omagiu altor pionieri de culoare de la Hollywood, cum ar fi Hattie McDaniel, care a câştigat un Oscar pentru „Pe aripile vântului” în 1940. 

Avea să mai treacă încă o jumătate de secol până când McDaniel a fost urmată de actriţa Whoopi Goldberg. 

„Dorinţa mea este să lăsăm această industrie mai îmbogăţită, mai avangardistă şi mai incluzivă decât am găsit-o”, a declarat Angela Bassett.

Sursa: www.news.ro