Prinţesa Mako, nepoata împăratului Japoniei, s-a căsătorit marţi, după ani de controversă, a anunţat Agenţia casei imperiale, dar ea renunţă la fastul ritualurilor tradiţionale şi la importantă indemnizaţie.

„Documentele matrimoniale au fost prezentate şi acceptate”, a declarat un reprezentant al Agenţiei imperiale pentru AFP. Televiziunea japoneză a arătat-o pe Mako când părăsea reşedinţa imperială Akasaka din Tokyo şi şi-a luat rămas bun de la familie, înclinându-se în faţa părinţilor şi în faţa reprezentanţilor presei, îmbrăţişându-şi sora.

Instituţia imperială a precizat luna aceasta că ceremonia căsătoriei, banchetul de recepţie şi alte ritualuri nu vor avea loc şi că plata forfetară acordată în mod obişnuit femeilor casei imperiale care se căsătoresc cu bărbaţi de rând şi care ar putea ajunge la 153 de milioane de yeni (1,2 milioane de euro), nu va fi acordată. Nepoata împăratului Naruhito, care a împlinit 30 de ani în acest weekend, şi-a pierdut titlul regal atunci când ea şi Kei Komuro şi-au înregistrat căsătoria, o situaţie obişnuită pentru femeile din neam, dar este pentru prima dată în istoria Japoniei de după Război când este refuzată indemnizaţia.

Mako şi Kei Komuro, care lucrează pentru un cabinet american de avocaţi, şi-au anunţat logodna în 2017. Dar relaţia nu a început în cele mai bune condiţii, Agenţia a precizat că prinţesa suferă de un sindrom „complex” de stres post-traumatic din cauza mediatizării din jurul ei şi a familiei sale. Fiica fratelui mai mic al împăratului Naruhito a îndurat ani critici şi amânare pe tema căsătoriei cu Kei Komuro, în vârstă de 30 de ani. Au fost aduse acuzaţii potrivit cărora mama lui Komuro a împrumutat bani de la un fost logodnic pentru studiile fiului ei şi nu i-a returnat. Această ceartă, care nu a fost încă rezolvată, a provocat scandal în Japonia, unde din partea familiei imperiale este aşteptat un comportament ireproşabil.

Căsătoria a fost amânată şi Kei Komuro a plecat în 2018 în Statele Unite pentru a-şi urma studiile de Drept. El a revenit în Japonia abia luna trecută, eveniment care a ocupat prima pagină a ziarelor. Cei doi se vor stabili la New York, ceea ce stârneşte inevitabile comparaţii cu un alt cuplu regal, prinţul Harry şi Meghan Markle. Nu se ştie dacă Mako va lucra şi ea, dar este bine pregătită, mai ales că a studiat arta şi patrimoniul cultural la International Christian University din Tokyo, unde l-a întâlnit pe Komuro, şi un an la Universitatea din Edinburgh. Ea deţine şi o diplomă de master în studii muzeale la Universitatea din Leicester.

Tronul nu poate fi transmis decât bărbaţilor din familie iar copiii femeilor care se căsătoresc cu bărbaţi de rând nu sunt incluşi în succesiune. Modificarea acestor reguli a făcut obiectul unei dezbateri şi, în iulie, experţi guvernamentali au întocmit note cu privire la această problemă, inclusiv o propunere ca femeile regale să rămână în familie, chiar şi după căsătorie. Orice schimbare a sistemului riscă să dureze, susţinătorii tradiţionalişti opunându-se cu vehemenţă oricărei măsuri menite să permită femeilor să conducă.

sursa: news.ro