Expoziţia „Lumea Stonehenge”, deschisă din 17 februarie până la 17 iulie, va dezvălui ultimele secrete ale aliniamentului megaliţilor situaţi la 140 de kilometri de Londra. Mai mult de 430 de obiecte vor fi adunate în celebrul British Museum din cartierul Bloomsbury, scrie AFP.

În situl preistoric de la Stonehenge, în Anglia, arheologul Susan Greaney povesteşte destinele a sute de persoane venite să contruiască templul solar acum 4.500 de ani. O Europă „interconectată” care îşi va dezvălui misterele într-o expoziţie la British Museum.

„Aceşti oameni erau agricultori, cultivau, creşteau animale” şi „ciclul anului trebuia să facă parte din modul lor de viaţă”, explică ea atunci când soarele răsare pe această vastă câmpie, încălzind zorii îngheţaţi.

Stonehenge „este un templu aliniat cu mişcările soarelui”, descrie responsabilul de la English Heritage, organism britanic care gestionează acest sit aflat la 140 de kilometri de Londra. Acesta este compus din vestigii a două cercuri concentrice de monoliţi tăiaţi în coloane şi buiandrugi într-o epocă în care uneltele din metal nu existau. Cele două porţi principale sunt plasate în aşa fel încât se vede soarele cum răsare prin una dintre ele la 21 iunie, ziua cea mai lungă din an şi cum apune prin cealaltă în cea mai scurtă zi, pe 21 decembrie.

Adăugând la misterul acestui loc care a alimentat numeroase legende, arheologii au stabilit că multe dintre pietre provin dintr-un sit aflat la mai mult de 250 km distanţă. Ar fi putut fi aduse de constructorii acestui templu, deoarece au migrat în căutarea unui pământ mai fertil.

Aceste pietre ar fi fost alese pentru valoarea lor simbolică poate legată de strămoşii lor, deoarece au fost găsite urme de incinerare, a explicat Neil Wilkin, curator al expoziţiei „Lumea Stonehenge”.

Cu această expoziţie organizată, din 17 februarie până la 17 iulie, la British Museum din Londra, el speră „să ofere o nouă lumină” asupra Stonehenge şi să demonteze mitul oamenilor primitivi din caverne, subliniind că aceşti constructori pricepuţi au arătat cunoştinţe şi practici sofisticate.

Sit înscris în patrimoniul mondial al UNESCO din 1986, Stonehenge nu a fost construit de sclavi, ci de „voluntari” care s-au deplasat într-un fel de pelerinaj spiritual, potrivit lui Susan Greaney. „Mi-l imaginez puţin ca pe o călătorie la Mecca. Poate că o dată în viaţă petrecem un an contribuind la marele proiect religios al comunităţtii, care ar trebui să rezolve problemele societăţii, relaţia cu zeii”, explică ea.

Pentru a pune Stonehenge în perspectivă, British Museum va reuni 430 de obiecte împrumutate din 35 de colecţii. „Este ocazia unică de a vedea toate aceste lucruri într-un loc”, a declarat Adrian Green, directorul Muzeului din Salisbury, oraş situat nu departe, care a contribuit la expoziţie.

Înainte de pandemie, un milion de persoane ajungeau în fiecare an la Stonehenge. Chiar dacă după 100 de ani de la contruirea sa, Stonehenge şi-a pierdut scopul original, locul nu a încetat să fascineze. Mii de persoane se reunesc aici în prezent la fiecare Solstiţiu de iarnă şi de vară.

sursa: news.ro