Gala Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătoreşte şi recompensează realizările cinematografiei româneşti, va avea loc anul acesta în 29 aprilie, la Bucureşti. 38 de lungmetraje, filme de ficţiune şi documentare lansate în cinema în cursul anului 2024 îndeplinesc criteriile de eligibilitate şi vor putea fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2025.

Filmele româneşti produse în România sau realizate în regim de coproducţie, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera naţională în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024 şi care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum şi cele care au avut premiera pe o platformă de streaming, vor fi jurizate de 11 profesionişti din industria cinematografică, care vor alcătui juriul Premiilor Gopo, scrie ziare.com.

Unul dintre cele mai discutate filme ale lui 2024, lungmetrajul „Anul Nou care n-a fost” (r. Bogdan Mureşanu) se află pe lista producţiilor eligibile pentru titlul Cel mai bun film românesc. Premiat în secţiunea Orizzonti la Veneţia, dar şi la Cairo sau Palm Springs, debutul lui Bogdan Mureşanu a atras atenţia criticii internaţionale, dar şi a publicului din România.

Pe lista filmelor eligibile se găseşte şi producţia „Trei kilometri până la capătul lumii” (r. Emanuel Pârvu), selectată în Competiţia Oficială de la Cannes 2024, unde a primit premiul Queer Palm. Filmul a câştigat marele premiu la Festivalul de la Sarajevo 2024 şi a fost propunerea României pentru Cel mai bun film străin la Premiile Oscar.

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite în luna martie. După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei autohtone de film vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2025.

Anul trecut, premiul Gopo pentru CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL PRINCIPAL a fost acordat actorului craiovean Alex Calangiu pentru rolul Viorel Stănese, din filmul “Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu.