Descoperirea sugerează că unele plante cu flori existente în prezent în Africa de Sud astăzi au rămas neschimbate timp de 99 de milioane de ani, potrivit informațiilor cuprinse într-un nou studiu.

Este vorba despre două tipuri de flori. Una dintre florile conservate în chihlimbar a fost numită de cercetătorii Eophylica priscatellata, iar cealaltă Phylica piloburmensis, același gen ca și florile Phylica care sunt originare din Africa de Sud astăzi.

Cele două flori au înflorit cândva în zona unde acum este Myanmar, iar evenimentul ar putea aduce lumină asupra modului în care au evoluat plantele cu flori, un episod important din istoria vieții, descris cândva de Charles Darwin ca un mister uriaș.

Florile sunt efemere: înfloresc, se transformă într-un fruct și apoi dispar, de aceea descoperirea face ca aceste flori antice și importanța lor în evoluție să fie deosebit de prețioase.

„În general, frunzele sunt în număr mai mare decât florile și sunt mult mai robuste, având un potențial de conservare mai mare. Floarea se transformă într-un fruct, care apoi este mâncat sau se dezintegrează. Aceste flori descoperite sunt aproape identice cu rudele lor moderne. Nu există diferențe majore”, a declarat autorul studiului Robert Spicer, profesor renumit la Școala de Științe ale Mediului, Pământului și Ecosistemelor de la The Open University din Regatul Unit, citat de CNN.

Se crede că evoluția și răspândirea plantelor cu flori (angiosperme) au jucat un rol cheie în modelarea vieții așa cum o cunoaștem astăzi. A dus la diversificarea insectelor, amfibienilor, mamiferelor și păsărilor și, în cele din urmă, a marcat momentul în care în premieră viața pe uscat a devenit mai diversificată decât în ​​mare, potrivit studiului, publicat luni în revista Nature Plants.

„Plantele cu flori se reproduc mai repede decât alte plante, au mecanisme de reproducere complexe, prin varietatea mare de forme pe care le iau florile, prin polenizare, ceea ce influențează evoluția speciilor și modelează ecosistemele. ”, a spus Spicer.

Continuarea pe digi24.ro

fotoȘ digi24.ro