Din cauza creșterii temperaturilor medii la nivel global, zonele deja fierbinți de pe Terra vor deveni și mai ostile vieții. Una dintre aceste zone este teritoriul ocupat de Emiratele Arabe Unite, un deșert cu temperaturi foarte ridicate, unde fiecare picătură de apă este neprețuită.

În încercarea de a atrage precipitațiile în zonă, autoritățile din țara arabă au apelat la o soluție ingenioasă, făcută posibilă de dezvoltarea tehnologică din ultimele decenii: creează ploi artificiale cu ajutorul dronelor.

Pentru a înțelege cum este posibil acest lucru, este important să înțelegem cum se formează precipitațiile. În esență, norii sunt compuși din picături de apă atât de mici, încât nu cântăresc suficient pentru a cădea la sol.

Ploaia apare doar atunci când aceste picături minuscule se grupează în picături mai mari și mai grele. Reacția este cu atât mai rară, cu cât temperatura aerului este mai ridicată.

Prin urmare, obiectivul dronelor folosite de autoritățile din Emiratele Arabe Unite este să stimuleze și să grăbească gruparea picăturilor minuscule de apă care compun norii.

În iulie 2021, oamenii de știință au efectuat o serie de teste pentru a vedea dacă o astfel de abordare ar fi fezabilă.

Au lansat mai multe drone care, odată ajunse în nori, au emis impulsuri electrice care au grăbit fuziunea micropicăturilor de apă și au provocat precipitații.

Această tehnică este combinată cu însămânțarea norilor, un procedeu care a mai fost folosit în trecut atât pentru a stârni, cât și pentru a preveni ploaia.

Citeste continuarea pe incredibilia.ro.