„Familia lui Jean-Paul Belmondo şi-a pierdut pilonul. Jean-Paul s-a stins astăzi. A plecat să se alăture vechilor complici de la Conservator. Zâmbetul lui sincer va fi mereu acolo”, a transmis familia luni seară într-un comunicat.
După aflarea veştii, actorul şi prietenul Alain Delon s-a declarat „complet distrus”.
Cu vocea tremurând, la postul Cnews, el a spus: „Voi încerca să mă ţin aşa, să nu fac acelaşi lucru în cinci ore… N-ar fi rău dacă am pleca împreună. Este o parte din viaţa mea, am debutat împreună în urmă cu 60 de ani”.
Delon, în vârstă de 85 de ani acum, a fost considerat rival al lui Belmondo, însă cei doi au împărtăşit o prietenie îndelungată şi au jucat împreună în mai multe filme, inclusiv „Borsalino” (1970).
Delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes, Thierry Fremaux, a vorbit despre „generozitatea omului şi actorului” Jean-Paul Belmondo. El şi-a amintit de gala din 2011, când artistului i-a fost acordat un Palm d’Or onorific: „Fotografii ne-au prevenit: «Vom pune jos camerele şi îl vom aplauda». Generozitatea lui ca om şi actor a oferit printre cele mai mari momente din istoria filmului. Mulţumesc, Jean-Paul. Adio, Magnificule”.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a salutat pe Twitter memoria „Magnificului” – numele unui celebru film în care Belmondo a jucat rolul unui scriitor de romane şi, în acelaşi timp, eroul său fictiv.
Şeful statului l-a numit „o comoară naţională, un curajos neobosit şi un magician al cuvintelor”. „În el ne regăsim toţi”.
„Un omagiu îi va fi adus”, a anunţat ulterior ministrul Culturii, Roselyne Bachelot. „Preşedintele Republicii va stabili detaliile. Cred că toţi francezii se vor recunoaşte în acest omagiu”, a spus ea la RTL. „Este greu să fii mai francez ca Jean-Paul Belmondo”. Bachelot a precizat că, indiferent de formatul ales pentru acest omagiu, ea va participa.
Legendă a cinema-ului, lui Belmondo i-au adus omagii toate instituţiile Franţei. „Asul aşilor a plecat”, a deplâns şeful Statului Major. „Un mare poliţist al cinema-ului tocmai s-a stins”, a scris Poliţia. S-a alăturat şi Departamentul de pompieri din Paris.
Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a mulţumit pentru „amintirile fabuloase care au marcat atâtea generaţii”.
Prim-ministrul Jean Castex s-a declarat „foarte trist” din cauza morţii celui care a fost „cu adevărat o legendă a filmului francez, un simbol foarte important al patrimoniului nostru cinematografic, iubit de toate generaţiile, un actor pe care eu l-am adorat”.
Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a regretat de asemenea pierderea: „Franţa a pierdut unul dintre actorii săi importanţi, francezii plâng o personalitate de care se simţeau apropiaţi. Cinefilii văd cum se dă o pagină magnifică a cinema-ului francez. Nimeni nu îl va uita pe Jean-Paul Belmondo”.
Numeroşi cineaşti din diverse generaţii i-au adus omagii online. Între ei, Guillaume Canet a scris: „Am vrut mereu să îi semăn, am crescut cu filmele lui pe care le vedeam în continuu. Erau un admirator ultra al actorului, al personajelor. (…) Va rămâne mereu eroul magnific care ne-a făcut să visăm şi va continua cu generaţiile care vin. Mulţumesc, Jean-Paul”.
Pasionat de sport, Belmondo era un sportiv desăvârşit. Doar aşa ar fi reuşit să îşi realizeze cascadoriile. A practicat box, la amatori, şi a participat la numeroase meciuri. Pugilistul Tony Yoka, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Rio, i-a adus un omagiu unui „mare personalităţi a boxului” care a făcut multe pentru acest sport în Franţa.
Clubul de fotbal Paris Saint-Germain, al cărui co-fondator a fost, investind financiar în proiect, a transmis pe Twitter: „Cu imensă tristeţe, întreaga familie a Paris Saint-Germain a aflat despre moartea lui Jean-Paul Belmondo luni, la vârsta de 88 de ani. Clubul prezintă condoleanţe familiei şi apropiaţilor”.
Zinedine Zidane i-a adus un omagiu pe Instagram: „Domnul Jean-Paul Belmondo, Magnificul. Un mare domn pe care toată lumea l-a iubit”. Roland Garros a spus că „a rămas orfan de unul dintre cei mai fideli admiratori ai săi”.
sursa: www.news.ro
foto: www.news.ro
Comentarii