Încă dinainte de Crăciun, Filarmonica „Oltenia” Craiova a început un periplu muzical spectaculos în China, un amplu turneu în 14 oraşe, printre care şi capitala Beijing. În perioada sărbătorilor, muzicienii au avut o misiune extraordinară. Au devenit ambasadori ai Craiovei peste hotare, concertând pentru prima dată în China sub propriul nume – Filarmonica „Oltenia” .

14 oraşe, clădiri desprinse din filme SF şi experienţe unice pentru muzicienii craioveni

Turneul Filarmonicii a debutat cu un concert în Shanghai, unde publicul a ascultat lucrări de von Suppe, Ceaikovsky, Offenbach și Strauss, sub bagheta dirijorului Adrian Morar. A urmat Leichi Grand Theater din Nanjing. Apoi Hangzhou, provincia Zhejian, Fuzhou, Chongqing . Experienţe covârşitoare, în săli avangardiste, cu o acustică impresionantă şi cu o capacitate generoasă, de 1000 sau chiar 2000 delocuri. Turneul continuă până pe 10 ianuarie.

Demersurile pentru turneu au durat mai bine de jumătate de an

Invitaţia a venit din partea unui impresar italian care are numeroase colaborări în România. Au fost mai multe filarmonici din ţară care au răspuns pozitiv iniţial acestei invitaţii, însă demersurile necesare, în contextul condiţiilor stricte impuse de China după Covid, au fost descurajante, a povestit pentru GdS managerul Filarmonicii „Oltenia”, Ivona Stănculeasa.

„Procedura de obţinere a tuturor aprobărilor şi a vizelor a durat, în cazul nostru, mai mult de şase luni. Au fost verificări foarte stricte. Mulţi au fost descurajaţi, însă noi am reuşit. Bineînţeles, în momentul în care a venit această invitaţie s-a votat în consiliu, artiştii au fost de acord, în ciuda faptului că aveau să petreacă Crăciunul şi Anul Nou departe de casă. Argumentul suprem a fost că vom concerta sub nume propriu”, a precizat managerul instituţiei.

Astfel, dacă în alte turnee de amploare internaţională, orchestra a concertat, de regulă, sub nume generice de rezonanţă universală, precum Strauss Orchestra, de această dată, numele Filarmonicii” Oltenia” din România a călătorit împreună cu artiştii noştri prin marile oraşe ale Chinei.

China construieşte „cultura viitorului”

Artiştii au documentat călătoria prin materiale foto-video, iar managerul Filarmonicii, Ivona Stănculeasa, vorbeşte despre o fascinaţie reciprocă – a Chinei pentru Europa şi a Europei pentru cultura viitorului.

“Dacă Europa excelează în cultura trecutului, lăudându-se cu vârsta maturității, China înțelege să-și concentreze toate resursele într-o cultură a viitorului. Încrederea pe care o au în rolul pe care-l vor juca în viitorul apropiat constituie piatra de temelie a sălilor de concerte construite în ultimul deceniu. Determinarea lor deschide o poartă spre orizonturi nebănuite. Cei mai mari arhitecți europeni au primit undă verde pentru a crea imposibilul – clădiri ce sfidează gravitația și spații multifuncționale capabile să răspundă celor mai ridicate exigențe în materie de acustică și infrastructură scenică. În contact cu tehnologia de ultim moment, aceste adevărate minuni ale ingineriei devin o alegorie a viitorului și o lecție despre cum se poate scrie istoria zilei de mâine”, a transmis aceasta.

Filarmonica „Oltenia” Craiova – Concerte în săli emblematice şi sesiuni de autografe

O clădire desprinsă parcă dintr-un film SF, Marele Teatru din Chongqing – China, a fost gazda unuia dintre concertele Filarmonicii. „O combinație între o navă maritimă și un centru spațial. Marele Teatru parcă plutește deasupra râului Yangtze. O platformă de piatră susține structura din sticlă. Două săli de concerte cu foaierele lor sunt situate pe axa longitudinală, asemănătoare cu „linia chilei” a unei nave, formând astfel zone de intrare la prova și pupa. În centru, la mijlocul “navei”, se află o sală de expoziții. Suprafața bazei clădirii este de 100.000 m² iar înalțimea este de șapte etaje la care se adaugă două niveluri subterane”, a transmis Filarmonica într-o notă din jurnalul de călătorie.

O altă sală „dincolo de așteptări și puterea imaginației” a fost Fuzhou Strait Culture and Art Centre, o clădire de 153.000 mp, inspirată de iasomie, floarea simbol a orașului Fuzhou.

De – Anda Simion

Sursa: www.gds.ro