Formațiunea britanică aflată la guvernare a mai anunțat și că ultima etapă a competiției va fi un vot la care vor participa membrii de partid, aceștia având de ales între doi dintre politicienii care și-au depus până acum candidaturile. Celor doi vor fi aleși pe baza unor runde eliminatorii la care vor participa doar parlamentarii conservatorii din Camera Comunelor.

Până acum, 11 conservatori și-au depus candidatura pentru a-i succeda lui Boris Johnson în funcția de șef al partidului și de prim-ministru al guvernului Regatului Unit. Creditați cu cele mai multe șanse de a obține funcția sunt fostul ministru de finanțe, Rishi Sunak, și actuala șefă a diplomației britanice, Liz Truss.

Fostul lider conservator a pierdut încrederea colegilor săi după doi ani de guvernare și o mulțime e scandale și gafe.

Săptămâna trecută, o mare parte a cabinetului său i-a cerut demisia lui Johnson, iar o mulțime de parlamentari le-a urmat exemplul. Guvernul lui Johnson s-a prăbușit cu rapiditate odată ce mai mulți miniștri importanți au anunțat că-și depun demisiile, motivând prin faptul că și-au pierdut încrederea în Johnson.

Ulterior, Boris Johnson a anunțat că-și depune demisia din funcția de lider al partidului, dar că va asigura guvernarea țării până la alegerea succesorului său.

În sistemul politic de la Westminster, funcția de prim-ministru revine automat șefului partidului care deține o majoritate absolută în Camera Comunelor.

Boris Johnson și conservatorii au câștigat, în 2019, o victorie categorică în fața adversarilor laburiști, conduși pe atunci de Jeremy Corbyn, el însuși un personaj controversat și puțin popular.

În ultimele luni, însă, Partidul Laburist a recuperat în sondaje, majoritatea creditându-l cu o popularitate crescută și cu șansele cele mai mari de a forma guvernul după un viitor scrutin.

sursa: digi24.ro

foto: digi24.ro