Category: News

nasul uman este capabil să detecteze o moleculă de benzen dintr-un milion de alte molecule, deoarece benzenul este deosebit de puternic și ușor. Ușurința benzenului înseamnă, de asemenea, că se evaporă foarte repede. Acesta este motivul pentru care îl simțim aproape instantaneu.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că bulbul nostru olfactiv are o densitate mare de conexiuni în apropierea hipocampusului, iar acesta este implicat activ în formarea memoriei. În acest sens, este posibil ca persoanele cărora le place mirosul de benzină să își fi format o amintire plăcută asociată cu acesta (de exemplu, în copilărie, o călătorie plăcută cu o mașină în care mirosea a combustibil); simpatia ar fi un fel de atașament față de ea.

Există însă o altă teorie, mai „fizică”, și ar putea oferi și ea un răspuns. În acest caz, ideea este că benzenul și alte hidrocarburi, odată inhalate, inhibă activitatea sistemului nervos, ceea ce duce la o senzație de euforie trecătoare, la fel ca un drog.

Această putere de a ne amorți nervii activează calea de recompensă a creierului prin eliberarea de dopamină. Așadar, dacă nu puteți găsi în memorie amintiri din copilărie legate de acest combustibil, este posibil să fi dezvoltat pur și simplu o dependență față de acest miros.

Dar inhalarea benzenului este foarte periculoasă pentru sănătate. În principiu, aceste gaze nu prezintă riscuri spontane, dar dacă sunt inhalate perioade lungi de timp, consecințele pot fi fatale: benzenul, de exemplu, este un potențial cancerigen.

Sursa: incredibilia.ro

Foto: autokappa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *