Category: News

Evenimentul european Noaptea Muzeelor, ediția a-XVIII-a, se va desfășura la Craiova, la Muzeul Olteniei, sâmbătă, 14 mai 2022, începând cu ora 19.00, până la terminarea fluxului de vizitatori.

Cu această ocazie, publicul va beneficia de acces gratuit în toate cele trei locații expoziționale ale muzeului: Secția de Istorie-Arheologie (str. Madona Dudu, nr.14), Secția de Științele Naturii (str. Popa Șapcă, nr.8), Secția de Etnografie – Casa Băniei (str. Matei Basarab, nr. 16).

După doi ani în care evenimentul cultural Noaptea Muzeelor s-a derulat fie exclusiv online, fie în format hibrid dar cu restricții majore de acces în spațiile culturale, seria acțiunilor culturale pe care le vom derula fizic pe 14 mai, în cifre, arată cam așa:

  • 13 expoziții permanente și temporare,
  • 8 parteneri instituționali,
  • expoziţii-semnal,
  • trasee tematice,
  • tururi ghidate de-a lungul a secole de evoluţie ştiinţifică, istorică, etnografică.

“Prin lentilele timpului”

Evenimentul cultural va debuta sâmbătă, începând cu ora 19.00, cu vernisajul expoziției temporare “Prin lentilele timpului” organizată în sala ”C.S. Nicolae-Plopșor”a Secției de Istorie-Arheologie (str. Madona Dudu nr. 14), cu expunerea celor mai importante 82 de binocluri militare și civile din colecția muzeului, între care menționăm binocluri de teatru, de cavalerie, infanterie sau marină, din perioada secolelor XIX-XX. Pasionații și colecționarii de istorie și obiecte de artă sunt invitați să admire binocluri semnate de celebrii producători din domeniu, precum: „Carl Zeiss”, „C.P. Goerz”, „Hensoldt & Sohne Wetzlar”, „E. Krauss”, „Colmont” sau „IOR”, iar doamnele, superbele binocluri de teatru, frumos ornamentate cu sidef și fildeș.

Totodată, cu o zi înainte de Noaptea Muzeelor, Muzeul Olteniei vernisează alte două expoziții temporare de interes: „Țigle și cărămizi ștampilate din castrul roman de la Slăveni, jud. Olt” (Secția Istorie-Arheologie, 13 mai, ora 12:00) și a XI-a ediție a Salonului Regional de Fotografie pentru Liceeni „Oltenia în imagini” (Casa Băniei, 13 mai, ora 13:00), ambele expoziții constituind parte din fluxul expozițional organizat pentru public în data de 14 mai, începând cu ora 19:00.

Casa Băniei

Secția de Etnografie (Casa Băniei), important monument de arhitectură medievală şi, deopotrivă, cea mai veche construcţie civilă din Craiova – va prezenta publicului vizitator două expoziţii permanente și un salon de fotografie:

Ritmurile Vieții – este o expunere care vorbeşte, în primul rând, despre existenţa şi raporturile omului tradiţional cu spaţiul şi timpul. Ritualul nunţii este şi el prezent în expoziţie, însoţit de artefacte religioase dar şi de meşteșuguri tradiţionale specifice Olteniei: olăritul, cojocăritul, ţesutul.

Facerea Păinii – Expoziţia este de fapt o reprezentare specifică a vechii culturi a grâului din Oltenia. Sunt prezentate, în felul acesta, câteva operaţii specifice ale cultivării grâului exemplificate cu piese de patrimoniu de valoare. Vatra, locul unde se prepară pâinea cea de toate zilele, este si ea prezentă în expoziție.

Salonul Regional de Fotografie pentru Liceeni „Oltenia în imagini

Spațiul expozițional al secției va găzdui „Salonului Regional de Fotografie pentru Liceeni „Oltenia în imagini” acțiune organizată sub egida Asociației „Dacica”, Societatea Română de Artă Fotografică, de Asociația Culturală Craiova și Muzeul Olteniei, Fotocluburile ”Mihai Dan Călinescu” și ”Mircea Faria” și, în colaborare, cu Inspectoratele Școlare Județene Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, ce va aduce în lumina reflectoarelor peste 65 de fotografii realizate de liceeni pasionați de fotografie, ce abordează tematici de actualitate: “Simfonie de umbre”, „Solitudinea comunicării”, „Așteptare”, „Balerina fără chip”, „Apus pe Dunăre” etc.

Secția de Științele Naturii

La Secția de Științele Naturii pot fi vizionate expoziţii ample cu tematici științifice variate și complexe, realizate cu mijloace muzeotehnice moderne (butaforii, sisteme electronice, module luminoase ș.a.):

La parterul secției, publicul poate admira Fotoexpoziția „Pădurea- un ecosistem terestru cu funcții complexe” – expunere de postere și expoziția temporară “Pești marini și oceanici din patrimonial Secției de Științele Naturii”, scopul expoziţiei fiind de etalare a unor obiecte din Colecția de ihtiologie a muzeului care conservă specii spectaculoase de pești atât ca înfățișare, cât și comportament: căluţul de mare, scorpia de mare, peştele geamantan, remona, rechinul, precum şi peştele pescar.

Expoziția permanentă “Oltenia – Terra fossilis”

Periplul muzeal continuă cu o expunere care cuprinde cele mai reprezentative fosile provenite exclusiv din teritoriul actual al Olteniei, cu valoare ştiinţifică deosebită şi relevante pentru paleodiversitatea regiunii. Reconstituirile scheletice ale unui urs de peșteră cu vârsta de circa 30.000 de ani sau ale unui mamut cu vârsta de circa 1,6 milioane de ani sunt doar două dintre punctele atractive ale acestei expoziții.

Expoziția permanentă “Condițiile fizico-geografice și ecosistemele Olteniei, Colecția de minerale și roci”

La etajul clădirii, sunt amenajate două expoziții care oferă publicului vizitator posibilitatea consolidării şi/sau diversificării cunoştinţelor de bio-ecologie, geografie şi geologie, context în care se evidențiază cele mai importante ordine de mamifere, răspândirea lor zoogeografică, diversitatea lor şi curiozităţi despre mamifere.

“Universul și Sistemul nostru solar“

Expoziția permanentă “Universul și Sistemul nostru solar“ amplasată la ultimul nivel al secției este dedicat unei expoziții care facilitează vizitatorilor, cunoașterea spațiului cosmic. Un loc aparte în cadrul expoziției este rezervat planetei Terra, de Lună, satelitul natural al Terrei, dar și o spectaculoasă butaforie cu sol selenar și macheta navei spațiale APOLLO 11. Călătoria în Univers se încheie la Planetariu, unde prin intermediul videoproiecțiilor digitale, publicul poate viziona virtual imaginea dinamică a boltei cerești, stele, constelații, planete, asteroizi, dar și nouă filme documentare prin intermediul cărora încercăm să trezim interesul tinerilor pentru cunoaşterea Universului: Misiune pe Marte, Galaktos, Planetele, La marginile Universului, Cursa către Pământ, Originile vieţii, Alma, Apa – o aventură cosmică, Două bucăţele de sticlă.

Promovarea și valorizarea patrimoniului remarcabil deținut de Secția de Istorie-Arheologie se va face prin cele trei expoziții permanente: “Oltenia Preistorică“, “Redescoperă Istoria“ și “Oltenia Rediviva“.

Spațiile expoziționale grupate sub genericul “Oltenia Preistorică“ reprezintă un periplu prin preistoria spațiului geografic delimitat de Carpați, Dunăre și Olt, începând din Epoca Paleolitică, de-a lungul Epocii Neolitice şi până în Epoca Bronzului, oferind vizitatorilor artefacte istorice de o importanță deosebită.

Expoziția “Redescoperă Istoria“

Amenajată la parterul imobilului, Expoziția “Redescoperă Istoria“ redă atmosfera istorică a Antichității și a Evului Mediu din Oltenia, printr-un discurs muzeistic care se ridică cu adevărat la standarde europene, în timp ce Expoziția “Oltenia Rediviva“ prezintă istoria regiunii Oltenia, raportată la perioada cuprinsă între Evul Mediu târziu și secolul al XX-lea. Expozițiile, prin tematică şi modul de expunere, sunt realizate într-o manieră modernă, accesibilă diferitelor categorii de vizitatori, și îşi propun să provoace la dialog şi interactivitate vizitatorii.

În holul de la parter al secției, publicul va admira expoziția Castrul roman de la Slăveni. II. Țigle și cărămizi ștampilate”, curatoriată dr. Dorel Bondoc, muzeograf al Muzeului Olteniei Craiova, în cadrul căreia vor fi etalate țigle și cărămizi ștampilate: Ala Hispanorum, Ala Claudia, Cohors I Flavia Commagenorum, Cohors I Britannica, Numerus Syrorum, Numerus, Legio V Macedonica și Legio XIII Gemina, descoperite în timpul săpăturilor arheologice realizate la Slăveni, jud. Olt unde se află ruinele celui mai mare castru roman, cu ziduri de piatră, din Oltenia.

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internațional, în contextul căruia mii de muzee şi instituţii culturale din Europa își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte pentru ca milioane de europeni să sărbătorească cultura.

Participarea la toate aceste evenimente este gratuită.

Sursa: gds.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *