Category: News

Este a 16-a eclipsă din secolul XXI.

Eclipsa de Soare parțială din 10 iunie 2021 va putea fi văzută și din țara noastră, dar numai dintr-o anumită regiune a țării.

Această eclipsă inelară va putea fi văzută din nord-estul Canadei, Groenlanda, Oceanul Arctic și din nordul Extremului Orient Rus. Eclipsa parțială poate fi văzută din nordul și estul Americii de Nord, cea mai mare parte din Europa și nordul Asiei, inclusiv din Franţa şi Marea Britanie, precum şi dintr-o parte a nordului Asiei.

La aceste latitudini şi dacă cerul va fi senin, pasionaţii de astronomie vor putea observa o fracţiune din Soare acoperită de discul negru al Lunii, în proporţie de 20% la Londra, de 16% la Lille, de 13,2% la Paris, de 5,5% la Toulouse şi doar de 2,8% la Marsilia.

Cu cât mergem mai spre sud-est, cu atât va fi mai puţin vizibilă obscurarea, a explicat pentru AFP Florent Delefie de la Observatorul din Paris, care va transmite evenimentul în direct pe canalul său YouTube.

Pentru a putea fi văzută vedea cu ochiul liber este nevoie de un filtru solar special. Cel mai accesibil este filtrul dens de sudură, însă cel mai potrivit este filtrul Mylar, o peliculă aluminizată care oprește radiațiile periculoase.

O altă variantă sigură este proiectarea imaginii solare pe un ecran, chiar improvizat dintr-o coală albă de hârtie sau de carton.

Prima eclipsă de Soare din anul 2021 - 10 iunie | Deșteptarea- Ziarul  Bacăului

Unde se vede din România eclipsa de Soare din 10 iunie 2021

Eclipsa se poate vedea din România însă va putea fi observată ca o eclipsă parțială, din nordul județului Timiș, județe Arad, Bihor, Alba( în intervalul orar 13:32- 13:37), Satu Mare și Maramureș, întreg teritoriu al Transilvaniei și mare parte din Moldova, iar din Republica Moldova se poate vedea din aproape tot teritoriul.

Potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu

” Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13:17, în nord-vest, și va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui.

Priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim.

Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei.

Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă.

Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată.

Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop.

Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiecție, fără a privi Soarele. Nu priviți direct Soarele pentru că puteți orbi.”

Când au loc următoarele eclipse de Soare

Secolul XXI are 224 de eclipse de Soare, dintre care 77 parțiale, 72 inelare, 68 totale și 7 hibride.

Anul acesta va mai avea loc o singură eclipsă de Soare care va fi totală și va avea loc pe 4 decembrie 2021. Ea va fi vizibilă din Anatarctica, iar în Africa de Sud și Atlanticul de Sud va fi observată ca fiind parțială.

Următoarele eclipse vor pe 30 aprilie 2022, parțială, pe 25 octombrie 22, tot parțială, putând fi observată și din Europa, iar în 2023 vom avea două eclipse: hibridă și inelară.

În anul 2024 vor avea loc două eclipse. Una pe 8 aprilie, care va fi totală, iar alta pe 2 octombrie, care va fi inelară.

O altă eclipsă de Soare care va putea fi văzută din Europa este cea de pe 29 martie 2025. Va fi parțială și poate fi observată din nord-vestul Africii, Europa și nordul Rusiei.

 

Sursa alba24.ro /dcnews.ro

(Foto: Pixabay)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *