Category: News

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) susține că introducerea unor țări de unde vin turiști în România și către care merg turiștii români pe lista galbenă a generat un val de anulări de vacanțe.

În total, ANAT susține că sunt circa 60 de state pe lista galbenă, printre acestea figurând și Cipru, Turcia, Franța, Italia, Maldive, Croația, Belgia sau Bulgaria. Multe dintre acestea sunt destinații de vacanță pentru români care acum se văd puși în situația de a-și anula pachetele turistice cumpărate pentru a nu sta, după concediu, 14 zile în izolare acasă, iar altele sunt chiar piețele tradiționale de unde agențiile de turism doresc să atragă turiști străini.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) nu înțelege de ce România a inclus pe lista galbenă majoritatea destinațiilor europene, pe baza unor statistici irelevante care raportează doar numărul cazurilor noi la populația totală și nu ține cont de faptul că aceste state testează mai mult și, implicit, controlează mai bine situația epidemiologică“, se arată într-un comunicat al asociației.

ANAT a trimis, marți, o nouă scrisoare deschisă premierului și ministrului Economiei, prin care își exprimă îngrijorarea referitoare la introducerea, pe lista galbenă, a unor țări de unde vin turiști în România și către care merg turiștii români.

Reprezentanții asociației susțin că Israelul, țara care în anii trecuți era pilonul principal al activitătii de incoming și care totodată este o destinație cerută de mii de turiști români, a înaintat autorităților din România propunerea de semnare a unui acord bilateral prin care vor fi recunoscute certificatele de vaccinare românești, astfel încât să nu mai fie necesar testul serologic, însă nu a primit niciun răspuns. Între timp, Israel a semnat astfel de acorduri cu alte state europene.

De asemenea, ANAT susține că, în urmă cu circa o lună, Grecia propunea un memorandum similar și anunța deschiderea circulației turistice de la mijlocul lunii aprilie pentru cetățenii celorlate state membre ale Uniunii Europene, în condiții concrete.

Așa cum s-a văzut, statul elen a respectat termenul asumat, iar acest fapt s-a reflectat, pentru puțin timp, în relansarea vânzărilor agențiilor de turism pe această destinație. La câteva zile distanță însă, România a introdus Grecia pe lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic ridicat, turiștii care se întorc de acolo în România fiind obligati să intre în carantină, cu excepția persoanelor vaccinate sau a celor care au avut COVID în ultimele 3 luni. Această măsură a condus din nou la un val de anulări de vacanțe și rambursări, în condițiile în care situația economică a agențiilor de turism este oricum cel puțin delicată“, se mai arată în comunicat.

ANAT susține că în lipsa unor acțiuni concrete și a unor condiții decente de acces în România aceștia vor alege alte destinații, iar incoming-ul românesc va rămâne în moarte clinică.

De aici se naște o altă situație fără ieșire: un turist nevaccinat care a rezervat o minivacanță de 3 zile în Bulgaria cu transport autocar are nevoie de un test PCR înainte de plecare și încă unul făcut la destinatie în chiar prima (sau a doua) zi de sejur, adică în week-end-ul Paștelui când va fi o adevărată aventură găsirea unui centru de testare deschis. În plus, aceste teste, cumulate, vor costa cam cât vacanța rezervată și, cu toate acestea, va trebui să intre 10 zile în carantină la întoarcerea în țară“, a mai transmis ANAT.

 

Sursa mediafax.ro

(Foto: travel.psu.edu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *