Category: News

Vaccinul e aproape. Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat că a lansat o procedură de evaluare continuă a vaccinului Pfizer BioNTech, astfel încât, atunci când rezultatele finale ale fazei a treia de testare vor fi gata, să îl poată introduce într-o procedură accelerată de aprobare.

Şeful BioNTech, Ugur Şahin, ştie că imunizarea serului durează şase luni, dar se aşteaptă ca timpul în care corpul este protejat după vaccinare să dureze până la un an. Şi chiar dacă primele doze vor pleca din depozite în decembrie, asta nu înseamnă că toate problemele vor fi rezolvate dintr-o dată, spune Şahin.

„Jumătatea lui decembrie nu înseamnă că situaţia se va schimba dramatic. Trebuie să ne aşteptăm la o iarnă dificilă. O să fie mai rău înainte ca situaţia să se îmbunătăţească. Din martie-aprilie o să începem să simţim relaxarea şi, la modul ideal, situaţia va fi mai bine controlată la mijlocul anului viitor”, spune Ugur Şahin, CEO BioNTech.

Aşteptăm, în curând, şi rezultatele companiei americane Moderna, despre care medicul Anthony Fauci spune că se aşteaptă să fie cel puţin la fel de bune precum cele ale Pfizer BioNTech. Veşti bune vin şi din Germania, unde vaccinul CureVac parea a avea rezultate bune. Şi dacă vaccinurile Pfizer BioNTech şi Moderna sunt o provocare logistică imensă, trebuie păstrate şi transportate la minus 75-80 de grade, cel de la CureVac poate fi păstrat până la trei luni la temperatura frigiderului şi rezistă 24 de ore la temperatura camerei.

„Sigur că resimţim o mare responsabilitate, dar, pe de altă parte, sunt fericit că nu suntem singuri. Sunt mai multe companii care vor publica rezultatele în săptămânile următoare şi mă aştept ca multe dintre aceste rezultate să fie pozitive, pentru că răspunsul imun pe care l-au raportat o parte dintre caniddaţi este bun. Simt că nu suntem singuri!” adaugă Ugur Şahin.

Noul coronavirus s-a răspândit pe întreaga planetă. De aceea vaccinarea ar trebui să aibă loc în toate ţările lumii, ca să fim la adăpost. Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron, şeful OMS şi Melinda Gates au făcut planuri aseară despre cum să finanţeze dezvoltarea vaccinurilor şi să asigure distribuirea lor şi pentru ţările sărace.

Franţa şi Comisia Europeană donează fiecare încă 100 de milioane de euro. Banii vor merge către acceleratorul ACT, în efortul de a aduce vaccinul împotriva COVID-19 în toate ţările. Şi fundaţia noastră continuă să contribuie: azi, donăm 70 de milioane de dolari penru lupta cu COVID-19. 50 de milioane vor fi pentru ţările cu venituri mici şi încă 20 de milioane vor fi pentru căutarea unur noi vaccinuri”, a anunţat Melinda Gates.

Sursa: mediafax.ro

Foto: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *