Category: News

Pe 12 august este sărbătorită Ziua Internațională a Elefantului, dedicată protecției și conservării acestei specii. Ziua Internațională a Elefantului a fost sărbătorită pentru prima dată în 2012, iar de atunci peste 65 de organizații de protejare a animalelor sălbatice și numeroși oameni din întreaga lume sprijină această cauză.

Scopul acestei zile este de a conștientiza pericolul în care se află elefantul african și cel asiatic, ambele specii fiind în pericol de dispariție. Elefantul african este catalogat drept ”vulnerabil”, iar cel asiatic este ”pe cale” de dispariție. Populația curentă este estimată la 400.000 de elefanți africani și 40.000 de elefanți asiatici.

Elefanții sunt în pericol mai ales din cauza vânătorilor ilegale pentru fildeș, valoarea acestuia fiind mai mare decât cea a aurului. Animalele mai sunt în pericol din cauza pierderii habitatului natural (provocată de defrișări, activități miniere și agricole).

Numeroase celebrități s-au alăturat campaniilor de protejare a elefanților, printre acestea numărându-se Leonardo DiCaprio, Kristin Davis, prințul William, Alec Baldwin, Jada Pinkett Smith, dar și politicieni ca Barack Obama sau Hillary și Chelsea Clinton.

Elefanţii creează și mențin ecosistemele în care trăiesc ei, dar și o multitudine de specii de plante și animale. Pierderea elefanților afectează grav multe specii care depind de ecosistemele întreținute de ei și provoacă haos și o slăbire a structurii și diversității naturii în sine.

Elefanţii dispar în spațiu și timp, fără să ne dăm seama. Trebuie să oprim braconajul, să stopăm cererea de fildeş şi să milităm pentru un habitat natural protejat, în țările în care elefanți și alte animale sălbatice pot prospera acum, dar şi în viitor.

Curiozitați despre elefanți

  • Cel mai mare exemplar înregistrat vreodată a fost un elefant mascul african, în greutate de peste 10,5 tone.

  • Elefantul are cel mai mare creier dintre toate mamiferele terestre și de 3 sau 4 ori mai mare decât creierul uman. Pulsul, în schimb, îi este slab: 27, față de 1.000, cât are, de pildă, un canar.

  •  Elefanții torc așa cum fac și pisicile, ca mijloc de comunicare.

  •  Elefanții plâng, râd, se joacă, au amintiri.

  •  Elefanții sunt ființe extrem de sensibile și iubitoare. Dacă „bebelușul” plânge, întreaga familie se repede să-l atingă și să-l mângâie. Elefanții își manifestă durerea, compasiunea, conștiința de sine și altruismul.

  •  Elefanții au propriile lor ceremonii de salut, atunci când întâmpină un prieten care a fost departe, de ceva timp, și se întoarce la grup.

    Sursa: diez.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *