Category: News

Un fotograf a surprins momentul în care mii de oameni urcau înainte de răsăritul soarelui, pe 6 august, pe vârful Toaca din masivul Ceahlău pentru a asista la un fenomen natural spectaculos: Piramida Holografică!

by “Piramida spaţială de pe muntele Ceahlău, fenomenul din ziua Schimbării la Faţă În fiecare an, de 6 august, zeci de curioşi urcă pe vârful Toaca pentru a vedea cum umbrele muntelui se contopesc într-o piramidă spaţială. Fenomenul, unic în România, are o explicaţie ştiinţifică, dar este înconjurat şi de […]

„In fiecare an, înainte de răsăritul din 6 august, mii de oameni urcă pe varful Toaca în Carpații Romaniei pentru a asista la un fenomen pe care mulți il consideră un miracol. Piramida apare în momentul în care răsare soarele”, scrie fotograful Andrei Dăscălescu, regizorul cunoscut, pe contul sau de Instagram.

Fotografia a fost realizată cu timp de expunere foarte lung și a reușit să surprindă lanternele drumeților care urcau pe vârful montan înainte de răsărit.

Fotografia fabuloasa facuta in masivul Ceahlau. Mii de oameni urca noaptea pe varful Toaca pentru a vedea piramida holografica | Mobile

Cei care vor să urmărească pe viu această minune a naturii trebuie să îndeplinească două condiţii: să se trezească dis-de-dimineaţă (ori să înnopteze sus pe munte) şi să fie înainte de răsărit pe vârful Toaca (1.904 m). O altă condiţie, capriciu al naturii care joacă feste deseori, este ca linia orizontului spre est să nu fie blurată de plafonul de nori în momentul în care soarele îşi face apariţia.

„Explicatia stiintifica spune ca umbra se combina cu cele patru varfuri iar soarele rasare in locul perfect in aceasta zi. Fenomenul devine tot mai popular in fiecare an, iar multi considera aceast traseu ca un tribut catre Dumnezeu sau natura, importanta pentru bunastarea lor personala”, adauga fotograful, in postarea de pe contul sau de Instagram, cu referire la fenomenul natural.

Dincolo de fenomenul fizic în sine, interesant este că pe 6 august, an de an, sătenii de la poalele masivului, chiar şi cei de vârste înaintate, iau în piept Ceahlăul pentru a fi prezenţi la slujba de Schimbare la Faţă a Domnului care se oficiază la schitul ridicat în vârf. Pelerinajul are se pare, origini chiar mai îndepărtate de vremurile creştine, cunoscut fiind obiceiul dacilor liberi care trăiau prin aceste părţi să mulţumească muntelui.

„Muntele Ceahlău este plin de sacralitate prin faptul că, de-a lungul timpului, oamenii l-au asociat cu Olimpul Moldovei, dar şi cu istoria  precreştină. Se zicea că Zamolxe, zeul dacilor ar fi sălăşluit pe acest munte”, spune Constantin Andraş, şeful serviciului de pază din Parcul Naţional Ceahlău. Şi mai interesant este că doar Ceahlăul şi muntele Găina, din ţară, au o sărbătoare recunoscută a muntelui, celebrată de populaţia care i se închină o dată în an.

„Ceahlăul a devenit sacru pentru că odată cu apariţia creştinismului, aici s-au stabilit diferiţi sihaştri care au fondat schiturile şi bisericile de pe munte. Locul căpătând puteri spirituale, oamenii au continuat să urce spre vârful muntelui, singurul cu hram din România, similiar Athos-ului din Grecia”, a mai spus Constantin Andraş. O legendă spune că cei care se întalnesc pe muntele sfânt Ceahlău rămân legaţi într-un fel sau altul, pentru totdeauna.”

 

Sursa  ziare.com

(Foto: Instagram, Andrei Dăscălescu,)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *