Category: News

Cercetătorii din Singapore au dezvoltat „pielea electronică” capabilă să recreeze simțul tactil, o inovație care le-ar putea permite persoanelor cu membre protetice să detecteze obiecte, să le simtă textura sau chiar temperatura. Totodată, ar putea să simtă și durere.

Denumit ACES (Asynchronous Coded Electronic Skin), dispozitivul este alcătuit din 100 de senzori mici și măsoară aproximativ 1 cm pătrat.

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore (NUS) afirmă că ACES poate procesa informația mai repede decât sistemul nervos uman, este capabil să detecteze între 20 și 30 de texturi diferite și poate citi scrisori Braille cu o precizie de peste 90%.

„Pielea oamenilor trebuie să alunece pentru a simți textura, dar în acest caz pielea, cu o singură atingere, este capabilă să detecteze diferite texturi”, a afirmat liderul echipei de cercetare, Benjamin Tee, adăugând că algoritmii AI permit dispozitivului să învețe rapid, relatează Reuters.

O demonstrație a arătat că dispozitivul a putut detecta că o bilă contra stresului era moale, în timp ce o alta solidă, din plastic, era dură.

„Când îți pierzi simțul atingerii, în esență ești amorțit, iar utilizatorii de proteze se confruntă cu această problemă. Prin urmare, recreând o versiune artificială a pielii, pentru dispozitivele lor protetice, ei pot ține mâna și simți căldura și că e moale”, a spus Tee.

Potrivit acestuia, conceptul a fost inspirat dintr-o scenă din seria „Star Wars” („Războiul Stelelor”) în care personajul Luke Skywalker și-a pierdut mâna dreaptă și i-a fost înlocuită cu una robotică, aparent capabilă să experimenteze din nou senzațiile tactile.

Tehnologia este încă în stadiu experimental, dar a existat un „interes extraordinar”, în special din partea comunității medicale, a adăugat Tee.

Echipa a dezvoltat patente similare, inclusiv o piele transparentă care se poate repara singură atunci când este ruptă și un material care emite lumină pentru dispozitive electronice portabile.

 

 

Sursa descopera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *