Category: News

La o primă vedere, Griffin, papagalul african gri de la Universitatea Harvard, nu pare mai inteligent decât un copil de 4 ani. Însă pasărea reuşeşte să obţină rezultate mai bune decât copiii mici la anumite teste, inclusiv unul care măsoară înţelegerea cantităţilor.

Testul clasic conceput de elveţianul Jean Piaget funcţionează în felul următor: îi prezinţi unui copil două pahare identice cu suc şi îl întrebi pe care îl vrea. Copilul va râde şi va spune că este la fel de mult suc în ambele. Apoi torni sucul în recipiente diferite – unul înalt şi subţire, altul lat şi jos – şi îi ceri din nou copilului să aleagă.

Până la vârsta de aproximativ 6 ani, copiii aleg, de obicei, recipientul mai înalt, crezând că acesta conţine mai mult suc.

Papagalul Griffin în schimb nu a fost păcălit de niciun test gândit să-l inducă în eroare. Experimentele au fost făcute de Irene Pepperberg, cercetător la Harvard, şi Francesca Cornero.

Păsării i-au fost arătate două pahare cu diferite cantităţi de suc, care apoi au fost turnate în alte recipiente – dintre care unul cu un fund fals, astfel încât cantităţile să pară egale. De fiecare dată, Griffin a recunoscut recipientul care conţinea mai mult suc, chiar şi atunci când cercetătorii şi-au încrucişat mâinile pentru a-l păcăli pe papagal.

“Ideea este că în mediul lor, păsările trebuie să ştie că schimbarea înfăţişării nu are efect asupra cantităţii. De exemplu, un fruct zdrobit are aceeaşi valoare nutriţională ca şi unul întreg. Păsările sunt separate de noi de 300 de milioane de ani de evoluţie, iar creierul unei păsări e organizat diferit faţă de al nostru”, a explicat Irene Pepperberg pentru Harvard Gazette.

Astfel de teste sunt concepute de cercetători pentru a înţelege mai bine rădăcinile intelectului uman.

 

Sursa  fain.live

(Foto/video: Harvard University / YouTube)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *