Category: News

Regiunile de nord și cele sedimentare ale planetei Marte sunt presărate cu formațiuni bizare. Zeci de mii de dealuri conice, multe dintre ele având în vârf mici cratere. În plus, acestea sunt înconjurate de canale adânci pline cu lichid curgător.

Această descriere ne duce cu gândul la vulcanii găsiți pe Pământ. Însă, pe o planetă ca Marte, loc în care nu ne putem duce mereu să verificăm și unde condițiile sunt foarte diferite de cele de pe Terra, trebuie să ne abținem să facem presupuneri.

Planeta Roșie ar putea fi acoperită cu vulcani noroioși

Elementele de pe Marte ar putea semăna cu fluxurile vulcanice de pe Terra. Există însă un tip de vulcan pe Pământ care „scuipă” ceva complet diferit: noroi.

Cercetătorii tocmai au aflat că datorită presiunii atmosferice scăzute și condițiilor de temperatură de pe Marte, noroiul poate curge foarte diferit față de vulcanii noroioși de pe Pământ. De fapt, poate arată foarte mult ca lava.

„Am desfășurat experimente pentru a simula eliberarea de noroi pe Marte”, a spus cercetătorul Lionel Wilson de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie, informează ScienceAlert.

„Acest lucru ne interesează pentru că vedem foarte multe elemente curgătoare pe Marte în imaginile făcute cu ajutorul navelor spațiale. Totuși, aceste elemente nu fost vizitate încă de vehicule și există o anume confuzie”, a mai spus cercetătorul.

Oamenii de știință au crezut mult timp că apa curgea în cantități mari pe suprafața lui Marte.

Totuși, sedimentele umede blocate sub suprafața planetei ar fi putut să fie împinse mai apoi de presiunea de sub pământ, astfel rezultând vulcani noroioși. Cercetătorii au vrut să afle dacă acest lucru este adevărat.

Efectul fluxului de noroi în condițiile marțiene simulate este de-a dreptul fascinant. Apa din noroi începe să fiarbă și să se evapore, iar procesul acesta absoarbe căldura din vapori. Astfel, noroiul se răcește și o coajă înghețată se formează la suprafață.

Vulcani noroioși de pe Marte, confundați cu fluxuri vulcanice

După formarea coajei, fluxul de noroi se comportă precum fluxurile vulcanice din Hawaii sau Islanda. Noroiul aflat dedesubt erupe prin coaja înghețată, astfel că se formează o nouă coajă deasupra.

Totuși, chiar dacă procesul este similar, cercetătorii au descoperit că forma noroiului diferă.

Gravitația de pe Marte nu a putut fi reprodusă. Cu toate acestea, cercetările arată că există posibilitatea existenței vulcanilor noroioși pe Planeta Roșie.

Studiul demonstrează că, în ciuda faptului că noi credem că înțelegem tot ceea ce se întâmplă, ar putea exista condiții de mediu care schimbă fundamental procesele.

sursa: descopera.ro

(Foto: popsci.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *