Category: News

Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei, cunoscută la nivel mondial sub denumirea de Purple Day, este marcată în fiecare an pe 26 martie, vizând creșterea gradului de conștientizare la nivel mondial a bolii.

Potrivit unui articol publicat de site-ul livearad.ro, această zi a fost inițiată în 2008, în Canada, de Cassidy Megan, o fetiță de numai nouă ani, care se lupta cu această boală, și mama sa, Angela Cassidy Megan. Obiectivul marcării acestei zile a fost acela de a-i face pe oamenii care suferă de epilepsie să vorbească despre momentele critice trăite, pentru a nu se simți singuri, dar și pentru a-i ajuta și pe alții să treacă mai ușor peste crizele cauzate de boală.

În 2009, Fundația ”Anita Kaufmann” din New York și Asociația pentru Epilepsie din Nova Scoția, Canada, și-au unit forțele pentru a lansa Purple Day pe plan internațional, organizând parteneriate cu persoane fizice și organizații din întreaga lume pentru a promova cunoașterea acestei boli și pentru a înțelege efectele ei asupra vieții oamenilor marcați de epilepsie. De asemenea, au militat pentru a da o nouă viziune lumii asupra epilepsiei, o viziune în care frica și ignoranța să fie înlocuite cu înțelegerea și grija față de cel afectat de boală. Pe 26 martie în fiecare an, oameni din întreaga lume sunt invitați să poarte o parte din vestimentație de culoare violet, la evenimentele la care participă, pentru a confirma, astfel, susținerea conștientizării epilepsie.

Şi România marchează Ziua de luptă împotriva epilepsiei

În România, Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei este marcată din 2013, de Asociația pentru Dravet și alte Epilepsii Rare, prin organizarea flashmob-ului „Purple Salsa”. În fiecare an, pentru marcarea acestei zile, Palatul Victoria, clădirea Guvernului României, este iluminat în mov. Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, în ţara noastră sunt aproximativ 200.000 de pacienți cu epilepsie, însă medicii cred că numărul acestora ar fi mai mare, de până la 500.000.

Epilepsia reprezintă un grup de tulburări neurologice de lungă durată, caracterizate prin una sau mai multe crize epileptice. 50 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de epilepsie, fiind una dintre cele mai comune boli neurologice la nivel global, estimându-se că 1 din 100 de oameni au această boală, iar pentru 50% din cazuri cauza este necunoscută. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, aproximativ 2,4 milioane de persoane sunt diagnosticate cu epilepsie în fiecare an.

(Foto: askideas.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *