Category: News

Planeta gigantică gazoasă Jupiter se află în opoziție în 14 iulie, putând fi văzută pe cer în cursul acestei nopții.

La fiecare 13 luni, Jupiter se află în „opoziție”, fiind momentul în care se află cel mai aproape de Pământ, la o distanță de 619,5 milioane de kilometri. Deoarece este luminată de către Soare, Jupiter va fi mai strălucitoare decât în orice altă perioadă a anului, fiind vizibilă întreaga noapte.

Nu doar cea mai mare planetă din Sistemul Solar este vizibilă, ci și patru dintre cei 79 de sateliți cunoscuți ai săi. Este vorba de Io, Europa, Callisto și Ganymede, sateliții naturali ai lui Jupiter cunoscuți și sub numele de sateliții galileeni deoarece au fost descoperiți de Galileo Galilei în ianuarie 1610.

Being Cassini. Experience What It Was Like to Fly Past Jupiter and ...

Momentul în care Jupiter ajunge la opoziție are loc în 14 iulie la ora 11:00 (ora României). Chiar dacă opoziția are loc ziua, a cincea planetă de la Soare și cea mai mare din Sistemul Solar va putea fi văzută pe cer în cursul nopții de 14 iulie. Astfel, Jupiter, Terra şi Soarele vor fi pe aceeaşi linie.

„Jupiter este un astru destul de strălucitor și poate fi observat cu ușurință: priviți înspre răsărit în jurul orei 22-23 și veți vedea o stea „enormă” care nu pâlpâie. Aceea este Jupiter”, afirmă specialiștii de la Observatorul Astronomic Amiral „Vasile Urseanu” din Capitală.

jupiter opozitieJupiter se află pe aceeași linie cu Terra în 14 iulie 2020

Opoziția lui Jupiter are loc la fiecare 13 luni, astfel că în 2021 planeta gazoasă va fi vizibilă din nou în 19 august.

În acest an, opoziția lui Jupiter va fi urmată de cea a lui Saturn, care se va produce în 20 iulie. Atunci, a doua planetă ca mărime din Sistemul Solar, după Jupiter, se va afla la o distanță de 1,35 miliarde de km față de Terra.

Ambele planete se află în Sagittarius, o constelație vizibilă sub formă de casă.

Jupiter, cea mai mare planetă din Sistemul Solar, este alcătuită din 90% hidrogen şi 10% heliu. Planeta gazoasă pe care se produc furtuni gigantice are un câmp magnetic de 20.000 de ori mai intens decât al Terrei. Rotația pe care Jupiter o face în jurul Soarelui durează 11,8 ani (respectiv 4330,6 zile).

 

Sursa  descopera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *