Category: News
Această terapie genetică a dus la o acumulare accelerată a masei musculare şi a oprit evoluţia obezităţii chiar şi în cazul şoarecilor cu o dietă bogată în grăsimi.

Oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Medicină a Universităţii Washington, Statele Unite ale Americii, au efectuat un studiu pe şoricei în cadrul căruia au testat eficienţa unei terapii genetice asupra acumulării de masă musculară.

Aceştia explică faptul că terapia folosită a dat rezultate bune ducând la o creştere accentuată a masei musculare şi a redus severitatea simptomelor osteoartritei în cazul acestora, notează Medicalxpress.

„Obezitatea este cel mai frecvent factor de risc pentru osteoartrită”, explică dr. Farshid Guilak, cercetător principal al studiului.

„A fi supraponderal poate împiedica capacitatea unei persoane de a exersa şi de a beneficia pe deplin de terapia fizică. Am identificat aici o modalitate de a folosi terapia genetică pentru a dezvolta muşchii rapid. A avut un efect profund la şoareci şi le-a ţinut greutatea în control, ceea ce sugerează că o abordare similară poate fi eficientă împotriva artritei, în special în cazurile de obezitate morbidă”, mai adaugă acesta.

În cadrul acestui studiu oamenii de ştiinţă au injectat şoricei cu vârsta de opt săptămâni cu un virus care transportă o genă numită follistatin, aceasta blochează activitatea unei proteine care controlează creşterea masei musculare. Cu ajutorul acestei proceduri, şoriceii şi-au dezvoltat masa musculară fără a fi nevoie de exerciţiu fizic suplimentar.

Efectele acestei terapii genetice au fost vizibile şi în cazul şoarecilor care aveau o dietă bogată în grăsimi, masa musculară a acestora aproape s-a dublat. De asemenea, şoarecii au prezentat mai puţine leziuni ale cartilajelor legate de osteoartrită, un număr mai mic de probleme ale metabolismului inimii şi ale vaselor de sânge.

Cercetătorii explică faptul că au luat în calcul posibilitatea ca această procedură să aibă efecte negative asupra unor muşchi precum cel cardiac şi să ducă la apariţia unei condiţii medicale numite hipertrofie, în care pereţii inimii se îngroaşă. Totuşi, în cazul acestor şoricei, aceste probleme par a fi fost evitate, iar funcţia cardiacă a acestora pare a se fi îmbunătăţit.

Studiul a fost publicat în Science Advances.

sursa: descopera.ro

(Foto: venturebeat.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *