Category: News

Ora de vară înseamnă, în primul rând, o zi mai scurtă. Totodată, este și cel mai inutil obicei pe care încă îl avem în această perioadă. Astfel, ne regăsim în ultimul weekend din martie și, implicit, perioada când se dă ora înapoi.

Ora de iarnă e, de fapt, cea firească. Ce vom avea din 29 martie încolo până în octombrie va fi ora de vara, această ajustare a modului în care ținem evidența timpului care a rămas din urmă cu câteva secole. De ce ora 3 devine ora 4? Are legătură cu modul în care ne raportăm la fusurile orare în România.

Ora de vară și ajustarea ceasurilor ca să fii în regulă

Trecerea la ora de vară se face în noaptea dintre 28 și 29 martie. Probabil că cel mai des te întâlnești cu situația asta când cineva îți zice că „se dă ora înapoi” sau că „ora 3 devine ora 4”. În principiu, ce avem acum e o modificare din urmă cu câteva secole ca agricultorii și cei din industria grea să profite de lumina naturală.

Sistemul cu ora de vară și cea iarnă presupune doar ajustarea cu o oră – înainte și înapoi – ca totul să fie sincronizat. Implicit, în 2020, ora de iarnă va fi în noaptea dintre 24 și 25 octombrie.

Dacă ești ca mine și te enervează sistemul ora de iarnă – ora de vară, există o veste bună. Comisia Europeană a avut inițiativa ca statele membre al Uniunii Europene să renunțe la schimbarea orei în funcție de anotimp. Măsura va fi aplicată abia din 2021, când fiecare stat membru va trebui să aleagă. Să sperăm că România va alege ceva util.

De ce ora 3 devine ora 4 și, mai ales, de ce ne raportăm la aceste două ore și nu la miezul nopții?

Ideea cu ora 3 care devine ora 4 pentru ora de vară e ușor de transmis oamenilor ca să înțeleagă ce se întâmplă. Cele două nu sunt însă alese, așa, la întâmplare. Lucrurile au fost standardizate în urmă cu câteva decenii.

România este pe fusul orar Eastern European Time (EET), dar cu o oră în plus. La rândul său, EET este dependent de Coordinated Universal Time (UTC). EET este cu două ore în fața UTC. Astfel, România este cu trei ore în fața UTC.

Dată fiind apartenența României la EET, respectiv UTC, ora 3 devine ora 4, pentru că așa e corect. Asta pentru că, în cazul în care suntem, cu ora de vară, schimbarea înseamnă că UTC este la miezul nopții. Schimbarea orei se face astfel raportat la timpul universal măsurat. Iar UTC este măsurat cu ceasuri atomice și cu secunde adăugate care să compenseze rotația Pământului.

Cum știai asta deja, timpul nu e cumva stabilit de vreo forță. Oamenii au căzut de acord că e bine să aibă un standard, ca să nu fie dați peste cap. UTC a fost adoptat în 1967. Până în 1972, Greenwich Mean Time era un standard, la fel ca UTC. Acum este folosit de câteva țări din Africa și Europa de Vest, iar Marea Britanie folosește GMT doar pentru perioada de iarnă.

Sunt însă o mulțime de țări cărora nu le pasă de ora de vară. Pe listă sunt Camerun, Statele Unite ale Americii sau Vietnam. Da, lista e mai lungă, dar mai merită reținut și că China are un singur fus orar pentru toată țara: UTC +8.

Sursa playtech.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *