Category: News

Cele mai vechi desene cu animale au fost descoperite în Insula Borneo din Indonezia și au fost făcute acum cel puțin 40.000 de ani în urmă.

Desenele au fost descoperite într-o peșteră de către o echipă de arheologi din Australia și Indonezia. Studiul lor a fost publicat în jurnalul britanic Nature.

„Cel mai vechi desen din peșteră pe care l-am identificat este unul mare cu un animal neidentificat, probabil o specie de bovină sălbatică care încă se găsește în jungla din Borneo”, a explicat autorul principal al studiului, Maxime Aubert, arheolog și geochimist la Griffith University din Australia. „Acum este cea mai veche operă de artăcunoscută”.

Înainte, cele mai vechi desene erau unele din Insula Sulawesi din Indonezia, care fuseseră realizate în urmă cu 36.000 de ani. Semnificația animalului din desenele descoperite în Borneo nu este cunoscută însă, după cum a spus Aubert. „Credem că nu a fost doar vorba de mâncare pentru ei – însemna ceva special”.

Pe lângă desenul mare, lat de 152 de centimetri, cu acest animal necunoscut arheologii au descoperit și urme colorate cu roșu și violet de palme, precum și desene cu scene umane.

Descoperirea arheologilor arată că desenele rupestre nu își au începuturile în Europa, cum s-a crezut multă vreme, și că oamenii din Asia de Sud au avut un rol central în dezvoltarea ei. Oamenii au început să creeze desene în peșteri încă din Epoca de Gheață. „Fie că asta este o coincidență, rezultatul convergențelor culturale în regiuni separate, al migrațiilor la scară largă a populațiilor eurasiatice, sau dacă există o altă cauză nu se știe”, au scris cercetătorii.

La rândul său, arheologul și co-autorul studiului Pindi Setiawan a spus că identitatea artiștilor din Epoca de Gheață și soarta lor rămâne un mister. Un alt autor al studiului și expert în arta rupestră, Adhi Agus Oktaviana, a conchis că descoperirea echipei ilustrează că povestea apariției desenelor din peșteri este unca complexă.

sursa: playtech.ro

(Foto: playtech.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *