Category: News

Oamenii de știință au descoperit o metodă revoluționară prin care pot produce filtre ieftine care să transforme apa contaminată cu metale grele în apă potabilă.

Profesorul Kourosh Kalantar-zadeh și foștii săi colegi de la RMIT au arătat că nano-filtrele fabricate din oxid de aluminiu ar putea fi produse cu costuri minime. Într-o lucrare publicată în jurnalul „Advanced Functional Materials”, autorul principal Dr Ali Zavabeti  și profesorul Kalantar-zadeh au explicat că atunci când o bucată de aluminiu este adăugată pe galiu lichid la temperatura camerei, straturile de oxid de aluminiu sunt produse rapid pe suprafața galiului.

Autorii au descoperit că aceste nano-foi de oxid de aluminiu au fost foarte poroase și că sunt potrivite atât pentru filtrarea metalelor grele, cât și a contaminării cu ulei. Professor Kalantar-zadeh, a spus că filtrele ieftine și portabile ar putea fi folosite de oamenii care nu au acces la apă potabilă pentru a elimina substanțe precum plumbul sau alte metale toxice în câteva minute.

„Produsul este foarte sigur, deoarece, datorită utilizării repetate, fluxul de apă nu poate detașa ionii metalelor grele de oxidul de aluminiu”, a declarat acesta.

Cercetătorii au mai precizat că tehnologia ar putea fi utilizată în Africa, Asia și în alte locuri în care metalele grele din apă se află la un nivel care depășește consumul sigur. Statisticile arată că aproximativ 790 de milioane de oameni nu au acces la apă curată.

Apa contaminată trebuie turnată în partea de sus a recipientului cu filtru de aluminiu. Trebuie să aștepți două minute ca apa să treacă prin filtru și să se curețe.

Cel mai avantajos aspect al tehnologiei este prețul. Există tot felul de filtre care elimină metalele grele din apă, dar majoritatea sunt relativ scumpe, costând în jur de 100 de dolari. Spre deosebire de acestea, filtrele de oxid de aluminiu produse din galiu lichid ar putea fi produse doar pentru 10 cenți.

sursa: playtech.ro

(Foto: mnn.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *