Category: News

„Care a fost primul, oul sau găina?” este prima întrebare paradoxală pusă de filosofii greci antici pentru a descrie problema determinării cauzei şi efectului, informează nypost.com.

O echipă de fizicieni de la Universitatea Queensland şi Institutul NÉEL au arătat că atât găina putea să fie prima, cât şi puiul. Răspunsul stă în fizica cuantică.

„Fizica cuantică înseamnă că lucrurile se pot întâmpla fără a li se stabili o ordine anume. Un exemplu ar putea fi drumul către muncă al unei persoane care călătoreşte şi cu autobuzul, dar şi cu trenul. În mod normal ar lua autobuzul, apoi trenul sau invers. În experimentul nostru, ordinea ar putea fi oricare. Asta se numeşte «ordine cauzală nedefinită» şi nu este ceva ce putem observa în viaţa de zi cu zi”, a declarat Jacqui Romero.

Pentru a observa efectul în laborator, cercetătorii au folosit un sistem numit comutator fotonic cuantic. Fabio Costa a spus că folosind acest dispozitiv, ordinea întâmplărilor depinde de polarizare. „Măsurând polarizarea fotonilor aflaţi la ieşirea din comutatorul cuantic, am putut arăta că ordinea transformărilor nu era stabilită. Aceasta este doar prima dovadă a principiului, dar pe o scară largă ordinea cauzală poate avea aplicaţii practice reale, cum ar fi dezvoltarea comunicării sau a eficienţei calculatoarelor” a spus Fabio Costa.

Acest studiu este bazat pe fizică, spre deosebire de celelalte studii făcute de-a lungul timpului, folosind alte metode, care spun că găina a fost prima.

sursa: mediafax.ro

(Foto: foxnews)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *