Category: News

Producători auto importanți precum BMW, Toyota sau Hyundai mizează pe hidrogen ca următoarea sursă de combustibil pentru autoturisme. Totuși, una dintre cele mai mari probleme ale industriei constă în depozitarea și transportarea hidrogenului. Oamenii de știință cred că au găsit o rezolvare.

Unul dintre cele mai mare obstacole ale utilizării pe scară largă a hidrogenului ca și combustibil pentru autoturisme, transportul și depozitarea, ar putea fi rezolvat datorită oamenilor de știință australieni de la CSIRO.

Larry Marshall, șeful CSIRO, a declarat că hidrogenul ar putea fi transportat sub formă de amoniac, utilizând infrastructura existentă, apoi reconvertit înapoi în hidrogen la pompă, rezolvând una dintre cele mai mari probleme ale industriei.

Cercetătorii au dezvoltat o membrană care separă hidrogenul ultra pur de amoniac, blocând celelalte gaze. Astfel, distribuția și livrarea de hidrogen se poate face sub forma unei unități modulare care poate fi utilizată la stația de alimentare. Asta ar însemna că transportul și stocarea hidrogenului, în prezent un proces complex și destul de costisitor, este simplificată, permițând transportarea hidrogenului eficient sub forma de amoniac lichid.

Două vehicule ce funcționează cu hidrogen, o Toyota Mirai și un Hyundai Nexo, au fost realimentate cu succes utilizând hidrogen ultra pur produs în Queensland.

Spre deosebire de mașinile electrice, cele care folosesc hidrogen pot fi realimentate în doar câteva minute și au o autonomie de două ori mai mare decât autoturismele care funcționează cu baterii electrice. Avansul tehnologic a făcut ca producția unei astfel de mașini să coste mai puțin și să devină competitivă cu o mașină tradițională.

După demonstrația din Australia, echipa de cercetători vor să mai realizeze alte câteva astfel de demonstrații în Australia, dar și în alte țări. Oamenii de știință lucrează să rezolve și alte probleme mai dificile ale industriei: electroliza apei și producția de hidrogen.

Mașinile cu hidrogen ar putea fi cea mai bună soluție pentru viitorul transportului deoarece au o autonomie mai bună decât mașinile, electrice, se realimentează aproape la fel de repede ca și mașinile cu combustibil fosil și au zero emisii.

sursa: playtech.ro

(Foto: kandilarov.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *