Category: News

Tehnologia care extrage apă din atmosferă chiar și în deșert, ar putea salva multe vieți. Dispozitivul face minuni în cele mai aride zone ale lumii, notează playtech.ro.

O astfel de inovație a fost creată de o echipă de cercetători de la Universitatea din California și se laudă că au și testat cu succes dispozitivul despre care se poate spune că transformă aerul în apă.

Cercetătorii au descris invenția lor într-o revistă de specialitate, dar, pentru a fi pe înțelesul tuturor, ei au denumit-o simplu secerătoare. Poate că nu e cea mai inspirată denumire, având în vedere scopul ei, dar cert e că ea colectează apa la fiecare trecere de la zi la noapte, în medii cu umiditate scăzută și fără niciun cost. Această invenție îți pune apa pe masă chiar și în deșert fără vreun consum de combustibil.

Secerătoarea de aer e eficientă atât la temperaturi obișnuite, într-un ambient de interior, cât și în lumina puternică a soarelui. Nu are nevoie de energie electrică și nici altă sursă de alimentare. De ce? Pentru că dispozitivul nu este altceva decât un fel de recipient, în care apa se acumulează pur și simplu din atmosferă.

Oricât de uscată ar părea atmosfera, invenția minune colectează apă pentru că secretul stă într-o pudră organico-metalică ce căptușește pereții recipientului.

Această pudră, denumită MOF, este formată din atomi organici și metalici, care absoarbe umiditatea din atmosferă ca un burete. Apa este atrasă ca un magnet. Cel mai prielnic moment de colectare a apei este noaptea, când temperaturile sunt scăzute, dar umiditatea crescută. Dimineața, când temperaturile cresc, moleculele de apă sunt împinse afară din cristalele pudrei și se formează un pahar mic de apă.

Noaptea, gura recipientului este lăsată deschisă pentru a intra aerul în recipient, dar ziua, este acoperită, pentru a se încălzi interiorul, ca într-o seră. Și nici nu e făcută din vreun material special, e doar plastic.

Cutia minune a fost testată și anul trecut, prin octombrie, în Arizona (una dintre cele mai aride regiuni din America). Umiditatea atinge 40% noaptea și scade la 8% în timpul zilei. Invenția a trecut testul cu brio. La un kilogram de pudră MOF, au produs cam 200 de mililitri de apă.

Nu e mult, dar acest lucru le-a dat cercetătorilor motivația de a continua studiile. În zonele deșertice ale lumii, astfel de invenții ar putea salva oameni și animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *