Category: News

Coreea de Nord a început să-și demoleze poligonul nuclear de la Punggye-ri, iar asta s-a întâmplat în prezența mai multor jurnaliști din toată lumea, scrie playtech.ro.

Reporterii de la fața locului au urmărit cum explozivii au fost detonați și au spus că pe parcursul zilei au fost aruncate în aer cel puțin trei tuneluri nucleare și alte câteva clădiri.

Tom Cheshire, corespondentul Asia pentru Sky News a declarat că au urcat în munți și au văzut cum structurile au fost detonate de la 500 metri distanță. „A fost o explozie uriașă și foarte gălăgioasă”, a spus el.

Corespondentul CNN Will Ripley a spus că jurnaliștii au petrecut în jur de 10 ore în complexul nuclear situat în munți. Aceștia au fost aduși acolo cu trenul, iar călătoria a durat aproximativ 12 ore.

„Ne-au dus în trei dintre cele patru tuneluri, ne-au lăsat să deschidem ușile și să ne uităm înăuntru”, a declarat Will Ripley.

Gestul vrea să consolideze angajamentul pe care liderului nord-coreean Kim Jong-un și l-a asumat. Acesta a zis că oprește testele nucleare înainte de summitul cu președintele american Donald Trump, care va avea loc în Singapore pe 12 iunie.

Coreea de Nord a folosit poligonul de la Punggye-ri pentru toate cele șase teste nucleare. Cel mai recent dintre acestea a avut loc în septembrie și a produs un cutremur cu o magnitudine de 6,3 grade. Acesta a fost resimțit și peste graniță, în China, iar Phenian-ul a susținut atunci că a testat cu succes o bombă cu hidrogen.

Poligonul de testare este format din patru tuneluri principale, aflate sub munții din nord-est și era monitorizat de grupul 38 North. În timp ce a existat o dezbatere legată de funcționalitatea îndoielnică a poligonului, cei de la 38 North au declarat că două tuneluri au rămas neutilizate. Iar asta pare să confirme afirmația lui Kim-Jong-un, care susținea că poligonul se afla într-o stare bună de funcționare. 

(Foto: playtech.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *