Category: News

O analiza a aproximativ 90.000 de oameni arata ca un ceas biologic nesincronizat este asociat cu schimbările bruşte de dispoziţie şi cu depresia.

Analiza este de asemenea cea mai mare pe acest subiect, fiind realizată cu date de la peste 90.000 de participanţi adulţi, relatează Live Science.

Totuşi, cercetătorii britanici au afirmat că studiul, publicat în revista The Lancet, arată o corelaţie şi nu o relaţie de cauzalitate.

În esenţă, echipa de experţi a demonstrat că persoanele cu mai multe perturbări în ritmul circadian sunt mai predispuse la depresie sau tulburări de personalitate.

Cu ajutorul unor accelerometre purtate la încheietura mâinii, care au înregistrat modul de viaţă al celor înscrişi în studiu pe o perioadă de trei ani (2013-2016), cercetătorii au putut determina neregularităţi în ritmul circadian.

Astfel, în urma analizelor şi a completării unor chestionare de către participanţi, s-a descoperit că cei cu neregularităţi mai mari ale ceasului biologic prezintă un risc mai mare în ceea ce priveşte apariţiadepresiei sau a tulburărilor de personalitate.

De asemenea, un alt punct slab al studiului a fost reprezentat de vârstă. „Nu este ideală examinarea cauzelor sănătăţii mintale, având în vedere că 75% dintre cazurile de tulburare mintală apar înainte de 24 de ani”, a precizat Aiden Doherty, cercetător la Universitatea Oxford, care nu a participat la studiu.

De aceea, cercetarea de faţă a fost precursoarea unui alt studiu care va avea miza de a oferi rezultate mai precise pentru a elabora pe baza acestuia strategii de prevenire la adolescenţi şi la adulţii tineri, principalele grupuri predispuse la apariţia tulburărilor de acest fel.

sursa: descopera.ro

foto: guardian.ng

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *