Category: News

Uneori cercetătorii realizează experimentele în vasele din laborator, alteori observă persoane ce sunt deja bolnave. Însă mai sunt momente în care cer oamenilor să bea apă cu E.coli pentru a observa cum se manifesta diareea călătorului, scrie descopera.ro.

În cadrul unui nou studiu, voluntarii au consumat o ceaşcă de E.coli pentu ştiinţă. Conform Live Science, prin intermediul acestui sacrificiu au reuşit să obţinută răspunsul la o întrebare crucială: ”Influenţează grupa de sânge severitatea infecţiei cu E.coli?”

Conform rezultatelor, există diferenţe privind severitata în funcţie de grupa de sânge. Persoanele cu grupa A s-au îmbolnăvit mai repede şi au resimţit simptome mai puternice decât cei cu grupa B şi O, afirmă specialiştii. Conform specialiştilor, bacteria eliberează o proteină ce se ataşează de celulele intestinale în cazul persoanelor cu grupa de sânge A, însă în cazul celorlalte grupe de sânge nu a fost observată aceeaşi interacţiune. Noua descoperire poate ajuta, în viitor, la realizarea unui vaccin.

Escherichia coli este o bacterie care se găseşte de obicei în intestinele oamenilor, dar şi la animalele cu sânge cald. Bacteria E.coli are o perioadă de incubaţie de trei-patru zile, iar pacienţii se recuperează în zece zile. Totuşi, o parte mică a populaţiei, în special copiii şi bătrânii, pot suferi complicaţii care să ducă la o boală mai gravă, caracterizată prin insuficienţă renală acută. Conform datelor OMS, această boală are o rată a mortalităţii de 3-5 procente.

Cele mai multe tulpini ale acestei bacterii sunt inofensive. Există, totuşi, unele tulpini, precum cel al „enterohemoragiei E.coli” (EHEC), care pot provoca toxiinfecţii alimentare severe. La copii, această bacterie e cauza cea mai frecventă a bolii diareice acute. Calea de transmitere poate fi: fecal-orală, contaminare prin mâini nespălate, muşte, fructe şi legume nespălate.

Există şi cazuri când microbul este luat de la o persoană care s-a tratat cu antibiotice şi care a dezvoltat rezistenţă la acestea. Principalele simptome ale bolii, la copii, sunt: diaree, febră de 38-39 grade Celsius (poate lipsi în formele uşoare ale bolii), vărsăturile alimentare (când sunt frecvente accentuează deshidratarea), precuum şi colicile intestinale (copiii mici ţipă şi îşi freacă călcâiele).

(Foto: pixabay)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *