Category: News

O echipă de cercetători din cadrul Universităţii din Gottingen a descoperit existenţa unor unde de velocitate pe Soare. Aceste unde Rossby se propagă în direcţia opusă rotaţiei, au durata de viaţă de câteva luni şi au cea mai mare amplitudie la ecuatorul Soarelui, scrie descopera.ro.

Timp de 40 de ani, cercetătorii au speculat existenţa acestor unde pe Soare ce ar trebui să existe pe orice sistem ce se roteşte. Conform Space Daily, acesta au fost detectate în prezent şi analizate pentru prima oară. Undele solare Rossby sunt asemănătoare cu cele existente în atmosfera şi în oceanele de pe Pământ.

Pe orice hartă meteorologică a Pământului, în regiunea emisferei nordice undele Rossby sunt trăsături proeminente. Uneori aceste unde ajung în regiunile ecuatoriale şi pot afecta vremea din Australia. În general, acest tip de unde cunoscute şi cu denumirea de unde planetare se formează pe orice sferă ce se roteşte din cauza forţei Coriolis.

Existenţa acestor unde pe stele a fost prezisă în urmă cu 40 de ani.

”Undele solare Rossby au o amplitudine foarte mică şi se desfăşoară pe perioade de şapte luni, deşi sunt dificil de detectat,” a declarat prof. Laurent Gizon, unul dintre membrii echipei.

Studiul a necesitat observaţii cu o precizie înaltă asupra Soarelui de-a lungul multor ani. Cercetătorii din cadrul MPS au analizat un set de date realizat pe o perioadă de şase ani furnizate de instrumentul Heliospheric and Magnetic Imager (HMI), de la bordul observatorului Solar Dynamics ce este operaţional din 2010.

(Foto: hdfreewallpaper.net)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *