Category: News

O echipă de cercetare de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria a efectuat simulări computerizate care sugerează că poveştile cu vikingii care foloseau „piatra soarelui” pentru a naviga în vreme noroasă pot fi adevărate.

Dénes Száz şi Gábor Horváth au publicat o lucrare în Royal Society Open Science în care descriau factorii care contribuiau la simulare şi rezultatele acesteia, scrie Phys.

Faptul că vikingii au dominat mările timp de aproape trei secole (900 – 1200 e.n.) nu poate fi un lucru întâmplător, ceea ce indica, printre altele, o tehnică precisă de navigaţie. La baza acesteia se aflau însă diverse poveşti care pot fi mai mult sau mai puţin autentice.

O dovadă a apărut în 2002, când a fost găsit un cristal de secol XVI al unei epave englezeşti, iar marinarii ar fi învăţat metoda de la vikingi – dar este nevoie de dovezi mai clare.

Mulţi cercetători care au studiat posibilitatea acestei tehnici de navigaţie au plecat de la premiza că este vorba despre un cristal. Unele dintre acestea, precum cele formate din calcit, turmalină sau cordierit, pot diviza lumina solară în mai multe radiaţii, chiar dacă este înnorat.

Cercetătorii maghiari au afirmat că până acum nimeni nu a testat utilizarea unor astfel de cristale pentru a naviga din Norvegia în Islanda, Groenlanda sau chiar America de Nord pentru că era necesar un număr mare de călători pentru a-i dovedi eficienţa (sau ineficienţa). De aceea au apelat la o simulare computerizată, care a creat o rută dintr-un punct în Norvegia într-unul din Groenlanda.

sursa: descopera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *