Category: News

Interesul arătat de colecționari față de obiectele care i-au aparținut împăratului Napoleon I nu se dezminte: după un bicorn vândut cu peste 1,8 milioane de euro, o frunză de aur din coroana lui Napoleon I a fost adjudecată duminică pentru peste 600.000 de euro, relatează AFP.

Această frunză fragilă de laur din aur, care cântărește numai zece grame și are dimensiuni de 9,2 pe 2,5 centimetri, a fost realizată pentru coroana purtată de Napoleon Bonaparte cu prilejul încoronării sale, în 1804.

Obiectul a fost adjudecat pentru 625.000 de euro, de peste patru ori estimarea maximă (opera era evaluată la un preț între 100.000 și 150.000 de euro), cu prilejul unei vânzări de obiecte napoleoniene organizate la Fontainebleau de casa de licitații Osenat.

Cel care a făcut achiziția este un colecționar străin, a precizat Osenat pentru AFP, fără a-i dezvălui nici identitatea, nici naționalitatea.

Casa de licitații a vorbit despre un mare succes al acestei vânzări, cu un mare număr de participanți francezi și străini prezenți în sală sau pe internet.

Frunza, o realizare remarcabilă din care nu lipsesc nervurile, a fost „păstrată” în familia artizanului până în „zilele noastre”, potrivit Osenat.

Destinul frunzei de aur este cu totul special. Coroana de aur din care provine, cea care stă pe fruntea împăratului în „Încoronarea lui Napoleon”, celebrul tablou al lui David, a fost considerată prea grea de monarh cu prilejul unei încercări. Artizanul, Martin Guillaume Biennais, a îndepărtat atunci șase frunze mari, dând câte una fiecărei fiice. La licitația de la Fontainebleau a fost vândută la licitație una dintre aceste frunze.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *